Backpacken in Azië reizen – De voorbereiding

Op maandag morgen gaf ik mijn ontslag, vanaf januari ga ik 6 maand

Backpacken in Azië

. Voor emotionele steun postte ik een berichtje in een van de fb reisgroepen waar ik in zit. Je stapt immers niet elke dag plots van de carrière ladder! Meer dan 1.500 vrouwen lieten me weten hoe geweldig het van me was! Wel was er een vraag die regelmatig terugkwam; Hoe bereid je een maanden durend backpack avontuur eigenlijk voor? Dus speciaal voor al wie hetzelfde overweegt dit stappenplan.

Doe vooronderzoek over je droombestemming(en)

Backpacking Indonesia - Chinese Temple

Waar wil je naartoe? Zelf ben ik verliefd op Azië. Dus plan ik een 6 maand durende reis van India en Nepal tot Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam, Indonesië en de Filipijnen. Afhankelijk van waar je naartoe wil zal je reisbudget hoger of lager zijn. Een goede voorbereiding start bij een goede inschatting van het budget dat je nodig zal hebben.

Niet alleen je budget hangt af van je bestemming, ook je timing is hiervan afhankelijk. Bekijk de beste reistijd voor al de landen die je wil bezoeken en plan zo de beste route.

Volg Herbackpackbliss op Instagram om te zien of ik er in slaag deze route te volgen binnen budget.

Bekijk in deze fase ook wanneer de beste periode is om je vliegtuigticket te kopen. Skyscanner.nl en Google Flights zijn mijn go to sites voor vliegtuigtickets


Booking.com

Bekijk je financiële situatie

Ook al kies je net als ik voor een budget backpack reis in een goedkope regio, je budget moet het aankunnen. Hier heel kritisch tegenaan. Je wil niet alleen aan de andere kant van de wereld zitten zonder een cent op je rekening.

Finance

Is je budget nog niet waar het moet zijn voor je droomreis? Stel je reis dan nog even uit om te sparen.

Het voordeel aan nog even bijsparen, is dat je nu meer tijd hebt om de volgende stappen van de voorbereiding te doorlopen!

Vertel het je vrienden en family

Het doel hier is zeker niet om hun goedkeuring te krijgen. Als jij weet dat dit is wat je wil doen, dan heb je niemands goedkeuring nodig!

Het doel is wel ervoor te zorgen dat je niet meer terug kan! :p

Hier geldt hetzelfde principe als bij stoppen met roken of op dieet gaan. Des te meer mensen je erover verteld hoe moeilijker het wordt om terug te krabbelen wanneer je even twijfelt.

Zeg je huur op

Heb je voldoende budget? En heb je het gevoel dat je er gewoon voor moet gaan? Dan is een van de eerste stappen in de voorbereiding van je vertrek het opzeggen van je huur. In België is de standaard opzeg periode immers 3 maand.

Heb je een contract met een kortere opzegtermijn? Dan kan je hier eventueel nog even mee wachten

Zeg je job op

Dit vond ikzelf met voorsprong de moeilijkste stap. Mijn job als marketing manager opzeggen was iets waarvan ik dacht dat ik het nooit zou doen.

Denk er gewoon aan dat het voor jou nu het moment is om deze reis te maken. Je weet nooit wat er op een paar maanden gebeurd. En je reis kan ook een voordeel worden bij het zoeken naar een nieuwe job wanneer je terugkomt. Of misschien besef je tijdens je reis dat je een andere kant op wil in je carriere.

Kortom je weet nooit wat het leven je brengt. Het enige wat je hebt is nu, en blijf trouw aan waar jij het gevoel van hebt dat je nu moet doen. Dan moet alles toch goed komen, niet?

Ben je niet in een stadium om je job op te zetten? Dat is ook oké. Bekijk of je in aanmerking komt voor een loopbaanonderbreking. Of misschien ziet je baas het wel zitten om je onbetaald verlof te geven voor enkele maanden.

Met andere woorden, er zijn genoeg opties 😉

Verkoop je meubels en auto

Oke, je hebt voldoende budget, je huur en job zijn opgezegd? Goed dan moet je zo veel mogelijk spullen kwijtraken.

Maak een lijstje met alles wat je hebt. Maak een onderscheid tussen spullen waar je echt geen afstand van kan doen -zo heb ik mijn prachtige tafel met eikenblad – en wat er wel weg kan.

Zet je meubels en/of auto op 2dehands.be of op de fb marketplace en verzamel op die manier nog wat extra reisbudget met je verkopen.

Neem een goede langdurige reisverzekering

De meeste reisverzekeringen dekken een ononderbroken verblijf in het buitenland van 3, maximum 4, maanden. Plan je een langere reis? Ga dan op zoek naar een verzekering die langdurige reizen dekt. Reken hier sneleen €250 voor. Niet goedkoop, maar helaas is besparen op je verzekering geen goed idee.

Neem een kredietkaart

Als je nog geen kredietkaart of master card hebt, is dit het moment. Ik reis zelf altijd met een master card en mijn gewone bankkaart. Zo heb je altijd een backup als je kredietkaart/master card niet werkt.

Kijk eens rond en vergelijk prijzen. Mijn master card is zelfs helemaal gratis! Vandaar dat ik hiervoor koos en geen traditionele kredietkaart heb.

Abonnementen opzeggen

Wat ook bij de voorbereiding hoort is het opzeggen van je fitness abonnement, internet, tv, maar ook je energie contracten. Kijk eens na hoelang op voorhand alles opgezegd moet worden. Niets frustrerender dan aan de andere kant van de wereld op je backpack budget te letten om zoveel mogelijk uit je budget te halen, terwijl je nog elke maand €25 betaald aan je Basic-fit abonnement!

Geef je kleren aan vrienden en het goede doel

Niet al je kleren, schoenen en handtassen passen in je 70l backpack. Jammer maar waar. Dus het is tijd om eens heel kritisch naar je kleerkast te kijken!

Deel je kleren in in 5 groepen:

 1. Meenemen in de backpack
 2. Weggeven aan vrienden of familie
  Je kan er ook voor kiezen om je kleren te verkopen.
 3. Naar het goede doel
 4. Weggooien
 5. Wat je niet in bovenstaande categorieën valt, en je dus wil stockeren tot je terugkomst.
  Maak deze groep niet te groot. Enkel je favorieten kleren horen hier thuis.

Maak je packinglist

Te beginnen bij je backpack. Zelf reisde ik eerst enkele keren met backpacks van vrienden. Zo kom je erachter wat voor backpack je zelf wil. Een toploader of eentje met een rits vooraan. 50l of 90l. Er is veel keuze, dus eerst wat ervaring opdoen voor je investeer is een goede keuze. Zelf kost ik voor een backpack van de Decathlon van 70l met een rits aan de voorzijde.

Onderzoek daarnaast ook wat er in je backpack moet! Van kleren, tot elektronica en toiletgerief. Dit is mijn packinglist voor 6 maanden Azië.

Neem afscheid van iedereen

Je gaat lang het gevoel hebben dat je nog alle tijd van de wereld hebt. Totdat je ineens morgen al vertrekt!

backpacking in Asia - Goodby party

Plan eventueel een klein afscheidsfeestje om in een keer van verschillende mensen afscheid te nemen.

Dichte vrienden en familie wil je misschien graag apart nog zien. Zelf heb ik enorm genoten van de laatste dagen dat mijn broer in het land was. Samen uit eten, samen op bezoek bij de bomma, en zelfs samen bij ons mama blijven slapen zijn laatste nacht, voordat we hem samen op de luchthaven gingen afzetten. Als thuisblijver weet ik hoeveel zo’n momenten kunnen betekenen. Dus nu ik zelf op het punt sta te vertrekken, wil ik ook zo veel mogelijk quality time doorbrengen met mijn familie en vrienden. Ik stel voor dat jij hetzelfde doet!

Volg herbackpackbliss op instagram en volg mijn avonturen om te zien of mijn voorbereiding geloond hebben!Booking.com

Ook interessant:

Lara
Budget backpacker | Gelegenheids-Solo-Reiziger | Azië Lover |Newbie Blogger

19 Responses to “Backpacken in Azië reizen – De voorbereiding

 • Dat klinkt als een uitstekende voorbereiding. Dat wordt vast een fijne reis in Azië!

 • Wat gaaf zeg, ik wil ook echt een keertje naar azie om te backpacken..maar met een kleine op komst zal dat ff niet gaan.

 • Wauw, wat gaaf! Het is hier geen optie met de kinderen, maar het klinkt echt wel tof!

  • Met kinderen erbij lijkt het me inderdaad wat moeilijker Malou! Maar een korte backpack trip van enkele weken is misschien wel een optie?

 • Wat gaaf en wat spannend! Succes met de voorbereidingen en heel veel plezier!

 • Super stoer hoor. Als ik de lijst zo lees, zeg vrienden en familie gedag, zeg al je abonnementen op krijg ik het toch wel lichtelijk benauwd. Ik wil best graag eens backpacken in azië, maar ik hou het wel op een paar weken 🙂

  • Hey Mariëlle, ja ik krijg het ook een beetje benauwd. Denk dat dat er een beetje bijhoort. Maar het enthousiasme is groter! Een paar weekjes backpacken in Azië is ook erg leuk. Heb zelf Thailand, India en Indonesië gedaan. Moest je ooit beslissen een van deze landen te bezoeken, geef ik je graag wat tips!

 • Azie trekt mij totaal niet maar toen ik nog geen kinderen had was ik een reis door Australië aan het plannen. Het leven liep anders en uiteindelijk belandde ik een jaar op Aruba, ook leuk ????

  • Gek he, hoe bepaalde regio’s je kunnen aantrekken?! Ben heel toevallig mijn hart verloren aan India toen ik mijn broer ging bezoeken die daar enkele maanden verbleef. Sindsdien heb ik de backpackmicrobe te pakken en heeft Azië mijn hart veroverd. Nu moest ik al kindjes hebben zou het ook allemaal net iets anders zijn denk ik dan 🙂

 • Wat lijkt het mij tof om te back packen. Zou graag indonesie willen zien.

  • Mijn eerste solo strip was 3 weken Indonesië. Een grote aanrader, zeker als eerste backpackbestemming! Zowel de natuur, cultuur als de mensen zijn geweldig. En qua hygiëne en dergelijke ook iets dichter bij onze westerse normen dan bijvoorbeeld India of zelf Thailand.;-)

 • Wow, dat is wel heel drastisch. Maar inderdaad, nooit bij stilgestaan dat als je zoiets wil doen dat je inderdaad wel een stukje leven hier ‘opzegt’. Ik denk dat het wel een heel bevrijdend gevoel kan geven ook. Respect!

 • Zelf heb ik dit nooit gedaan en niet zo over nagedacht, maar zwart op wit is het nogal een stap om te nemen. Goed uitgebreid artikel! Heb wel enorme bewondering voor mensen die gewoon gaan reizen. Misschien later ‘als ik groot ben’ (beter gezegd, als de kinderen groot zijn)…

  • Hoi Merel! Onderweg kom je trouwens wel reizigers tegen in elke fase van hun leven. Zonder kids, met kleine kindjes en kinderen die op kot (=kamers) zijn. Maar als je inderdaad van plan bent enkele weken weg te zijn komt er toch wat bij kijken… Had er zelf ook niet echt zo over nagedacht eigenlijk. Het is pas toen ik er vragen over kreeg dat ik met mijn lijstje begonnen ben!

 • Dat klinkt als een ontzettend goede voorbereiding! Een hele fijne tijd gewenst!

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *