Budget tips voor backpacken in Indonesië 


Op een exotische bestemming geef je al snel wat meer geld uit dan gepland. Met de makkelijke tips hieronder, houd je je budget in de hand zonder in te boeten aan backpackplezier!

Budget tip 1 – Geef jezelf een budget per dag

Doe hiervoor al wat reseach voor je vertrekt. Ik houd van Myfunckytravel , en merk ook dat dit in lijn ligt met hetgeen ik ook daadwerkelijk uitgeef.

Wees hierbij heel eerlijk met jezelf. Je hebt er niets aan een budget voorop te stellen waar je je onmogelijk aan kan houden. Dus houd je van dat tikkeltje luxe? Of volg je graag een yoga les of twee, drie, vier, vijftien – zoals ik? Misschien ben je een adrenaline junk en wil je gaan paragliden, of bungee jumpen? Surfen en duiken zijn ook erg populaire sporten in Azië. Dus ken jezelf en houd hier zeker rekening mee bij het opmaken van je budget.Booking.com

Budget Tip 2 – Eet lokaal

budget backpaking -Indonesian street food

Very local budget friendly street food

Ik HOUD van de Aziatische keuken! Al die lokale en super verse gerechten, daar kan ik echt van genieten. Jij ook hoop ik? Dus geniet ervan zolang het duurt. Want thuis zal je verlangen daar die lekkere Thaise rode curry, die Indische dhal fry, of Indonesische gado-gado.

Vermijd westerse (of westers ogende) ketens, hier betaal je sowieso veel meer dan elders, zonder dat de kwaliteit ook noodzakelijk beter is. Het omgekeerde is vaker waar. Dus geniet van street food en lokale eettentjes of Waroengs. Waar je meestal veel lekkerder en gezonder eet, terwijl je meer uit je budget haalt.

Ga voor lokale gerechten, een pizza of hamburger is vaak dubbel zo duur als een mie goreng of een gado-gado.

Trouwens het ontdekken van andere culturen, in al hun facetten, is toch waar het om draait bij het reizen. Dus be like a local and eat local food!

Budget Tip 3 – Geen alcohol

Budget backpacking - Mango juice

Healthy and budget friendly mango juice in Canggu

Alcohol is duur in Indonesië, zeker in vergelijking met de prijs van andere dranken. Niet in vergelijking met wat alcohol in België kost. Dus het lijkt goedkoop en is verleidelijk, maar alcohol drinken in Indonesië kan enorm doorwegen op je budget. Een pint (35KIDR) kost al snel 3 keer zo veel als een fruitsap (9-12K IDR), en bijna 6 keer zo veel als een flesje water (6K IDR)

In Indonesië genoot ik bij zo goed als elke maaltijd van een lemon juice, pinapple juice, mango juice, noem maar op! Gezond, lekker en goedkoper dan alcohol.

Budget Tip 4 – Wandel

Wat Jakarta, Yogyakatra, Ubud en Kuta (Bali) met elkaar gemeen hebben? Net als in elke nog maar een beetje toeristische stad, kan je geen voet verzetten zonder dat taxi en scooter chauffeurs “Taxi”, “Transport”, “Scooter”, … naar je roepen alsof ze daarmee de nood aan gemotoriseerd vervoer kunnen creëren.

Budget backpaking - Malang

Walking to Hostel in Malang

Niet enkel enorm irritant als je het mij vraagt, maar hierop in gaan betekent ook een hap uit je budget. Dus laat ze maar roepen en wandel lekker door, dit is trouwens ook de beste optie voor wie fit wil blijven, leer hier meer over in mijn post over fit backpacken in Indonesië!

Budget Tip 5 – Hostel

Deze is voor de hand liggend, slaap in hostels en niet in hotels. Lekker goedkoop – ik spendeerde tussen 50K IDR en 140K IDR per nacht – en je leert er de meest geweldige mensen van over de hele wereld kennen. Need I say more??

Budget Tip 6 – Over land ivp in de lucht

Wanneer je op een beperkte tijd door een heel land, of misschien zelfs door meerdere landen wilt backpacken dan lijkt vliegen vaak de beste optie. En ja het lijkt vaak snel, maar vergeet niet dat een vliegtuigreis langer duur dan enkel de uren dat je boven het wolkendek bent aan het zweven.

Budget backpacking - train ride Yogya to Malang

Train ride from Yogyakarta to Malang

Een meer budget-vriendelijkere optie is over land reizen, met de trein bijvoorbeeld. Zoek eens op tiket.com naar voordelige treintickets. Een extra voordeel is dat je relatief snel een land doorkruist, terwijl je geniet van prachtige uitzichten.

Budget Tip 7 – Fiets

Een fiets huren bij je hostel is een goedkoper dan een scooter. Om nog maar te zwijgen van een taxi of tuk tuk! Ik heb zelfs al eens gratis een dagje gebruik mogen maken van een ‘hostelfiets’.

Bike ride in Malang

Nog steeds aan mijn selfie skills aan het werken

Vraag je hostel dus zeker eens of ze een fiets hebben die je mag lenen. En maak er zo een lekker goedkoop en fit dagje sightseeing van!

Budget Tip 8 – Lokaal openbaar vervoer

Vermijd georganiseerd toeristen transport wanneer mogelijk. Akkoord soms zijn er geen alternatieven en heb je geen keuze. Maar soms ook wel…

Zo kan je van Lombok naar Bali de ‘fast boat’ nemen voor rond de 350 K IDR of een ferry voor 50K IDR. Elk ‘Tourist information agency’ zal je afraden de slow boat, die 5u nodig heeft voor de oversteek, te nemen. Per toeval heb ik beide boten getest, en ik raad persoonlijk de slowboat aan.

Als je de fastboat neemt, moet je 2 uur op voorhand in de haven zijn. Het is een vrij kleine boot, die erg fel op en neer gaat met de golven. Niet ideaal voor wie snel zeeziek wordt. Je hebt een 20-tal rijen (heb ze niet geteld) met twee keer 6 stoelen, twaalf personen per rij dus. Van je plaats gaan is niet echt een optie op deze volgepropte boot. Bovendien is de fastboat haven op ongeveer 2 uur rijden van het populaire Kuta (Lombok).

Slowboat Bali to Lombok

Slowboat Bali to Lombok

De ferry, doet er weliswaar een uur of 5 over, maar heeft ook zo zijn voordelen. Je moet er geen 2 uur op voorhand zijn. Elk uur vertrekt er een ferry, je moet niet reserveren, gewoon ter plaatse snel een kaartje kopen en de boot op lopen. De boot is ook enorm groot. Je kan er rondlopen, snacks kopen, je neerleggen op een bankje en een dutje doen – zoals ik deed.

Budget Tip 9 – Hervulbare drinkbus

Ik kocht een plastieken hervulbare drinkbus voor ik naar India vertrok. Helaas was ik de fles kwijtgeraakt nog voor ik de luchthaven uit wandelde. Enkel de dop hing nog aan mijn rugzak. Achteraf gezien had ik beter voor een iets minder budget model gekozen. Nadien heb ik geen nieuwe gekocht, niet erg eco-friendly van me maar ook niet budget vriendelijk.

Een kleine schatting: in Indonesie dronk ik ongeveer 2l per dag, dat is 42l op 3 weken, of zo’n 70 flesjes van 600ml, goed voor €26. En alles behalve goed voor het milieu. Voor de volgende trip haal ik een roestvrij stalen drinkbus in huis! Dit exemplaar van Treetribe heb ik alvast op mijn wishlist gezet. Per verkochte drinkbus planten ze maar liefst 10 bomen. (En neen ik krijg er geen commissie voor als jij er nu eentje koopt)

Conclusie

Backpacken maak je zelf zo duur of goedkoop als je wil. Mijn filosofie is: hoe lager je dagelijks budget, hoe langer je kan reizen. Met bovenstaande tips kan je je backpack budget onder controle houden. Je hoeft ze zelfs niet allemaal altijd toe te passen. Zelf drink ik ook graag eens een cocktail of neem ik een vlucht als het echt niet anders kan. Als je af en toe enkele van deze tips toepast, zal je al wat meer uit je budget kunnen halen.

Hoe houd jij je budget onder controle? Laat het me zeker weten in de comments!


Booking.com

Ook interessant:

 

Lara
Budget backpacker | Gelegenheids-Solo-Reiziger | Azië Lover |Newbie Blogger

4 Responses to “Budget tips voor backpacken in Indonesië 

 • Erg goede tips! Dank je wel! Fietsen op plekken is natuurlijk sowieso erg leuk! Hoe lang was je in Indonesië? Ik zou er graag ook eens heen gaan!

  • Hi Laura,
   Leuk dat je wat aan de tips hebt 🙂
   Ik heb 3 weken door Indonesië gereisd, en zo lang heb je ook zeker nodig als je meerdere eilanden wil doen. Zelf bezocht ik Java, Bali en Lombok, maar had geen tijd meer voor de Gili’s. Je kan nooit alles zien op 2 of 3 weken, dus maak een selectie van een aantal dingen die je zeker wil doen/zien en werk vandaar je planning verder uit.
   Hoop dat je snel op een vliegtuig richting Indonesië kan stappen 🙂
   Groetjes

 • Handige tips! Wij lopen heel veel en inderdaad, dat kan veel besparen. Je eerste tip vind ik ook een goede; je hebt er niks aan om een veel te laag budget voor je zelf op te stellen. Alcohol drink ik hier in Nederland ook zelden, dus op reis eigenlijk ook niet. Daarom komt ons budget nooit heel hoog uit, ook al kiezen wij qua accommodaties etc. niet altijd voor de goedkoopste opties.

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *