Budget vriendelijk van Jakarta naar Yogyakarta

Natuurlijk kan je vliegen van Jakarta naar Yogyakarta, but where’s the fun in that? De trein nemen is niet alleen makkelijk en leuk, maar ook budget vriendelijk. Hieronder lees je meer over de verschillende opties, en mijn persoonlijke backpack trein ervaring krijg je er gratis bij!

Jakarta treinstation: Gambir of Pasar Senen?

Vanuit de treinstations Gamir en Pasar Senen kan je de trein richting Yogya (station Tugu) nemen. Deze doet er een uurtje of 8 over.

Belangrijk om weten is dat uit Gambir de Executive class treinen Vertrekken. Prijzen liggen rond de 350IDR hiervoor krijg je onder andere een zetel die je wat kan kantelen. De trein rijdt over het algemeen  vrij stipt en heeft niet al te veel tussenstops.

Vanuit Pasar Senen kan je Business en Economy class treinen nemen Met tussen de 170K IDR en 270K voor een kaartje, ben je hier goedkoper af. Wel moet je genoegen nemen met een vaste stoel die je niet kan kantelen. Deze treinen hebben de reputatie iets vaker vertragingen op te lopen.Waarschijnlijk doordat ze wat meer haltes hebben.

De echte budget backpacker kan ’s nachts de Economy class trein nemen en zo bovendien ook een hostelnacht uit te sparen, maar weet dat je dan 8u rechtopzittend moet slapen – dit zag ik mezelf niet echt doen dus heb ik mezelf verwend met een Executive class kaartje.

Train Jakarta StationVeiligheid en comfort

Zelf wist ik op voorhand niet wat te verwachten van een lange afstandstrein in een oosters land.  (Ooit schrijf ik nog een blogpost over de trein-cultuurshock die ik in India ervaarde.) Het het me als solo vrouwelijke reiziger het veiligste om voor de hoogste klasse te gaan.

Dit bleek helemaal niet nodig qua veiligheid. Maar ik moet wel toegeven  wel genoten heb van het extra comfort van de aangename kantelende leren zetel. Verder is het treinverkeer goed geregeld, ordelijk en gestructureerd.

Tijdens de rit blijft iedereen op zijn genummerde stoel, tenzij het tijd is voor een plaspauze, en er zijn geen verkopers die je dingen proberen aan te smeren. Er lopen dus geen ‘vreemde’ mensen rond in jouw wagon, enkel het personeel en wagongenoten.

Persoonlijk voelde ik me dus helemaal op mijn gemak om geregeld eens een dutje te doen zonder me zorgen te maken om mijn bezittingen.

Er is nog heel wat plaats voor verbetering in mijn selfieskills, maar op deze foto zie je wel hoe een Executive trein er vanbinnen uitziet.

Mijn backpack lag boven me in het bagage schap. Uiteraard had ik mijn GSM en paspoort wel in de zak van de sweater die ik droeg – maar dat lijkt me logisch, toch?

Koop je treinticket op voorhand

Treinkaartjes, maar ook vliegtuigtickets en eventueel hotels, koop je makkelijk op tiket.com. Je krijgt een digitale bevestigingsmail met een boekingscode. In het station staan automaten waar je aan de hand van deze code makkelijk je ticket print. Wees wel een uur voor de geplande vertrektijd op het station.

Als het druk is kan je heel wat tijd verliezen met het aanschuiven aan de ticketautomaat om je ticket te printen. Om  dan vervolgens nog eens aan te schuiven om de vertrekhal in te mogen. Nadat je je treinticket en paspoort heb laten zien kan je verder richting juiste perron.

Snacks voor onderweg

Volgende info is heel belangrijk voor alle hongerige reizigers – zoals ikzelf. Eens je voorbij de ticket/paspoort controle bent, kan je niet meer terug naar de inkomhal van het station. En dus ook niet naar de winkeltjes en snackbars.

Het beste plan van aanpak is dus aankomen op het station, onmiddellijk je ticket gaan printen terwijl je de rij aan de ticketcontrole even kijkt hoe laat het is. Nu kan je inschatten hoeveel tijd je nog hebt om op zoek te gaan naar de beste reissnacks.

Moest je geen tijd hebben om snacks in te slaan, geen probleem! Tijdens de rit kan je van alles bestellen bij het trein personeel van chips tot microgolf maaltijden. Hoewel je goedkoper af bent met je eigen proviand, zijn de prijzen zelfs voor budgetreizigers zeker niet overdreven.

Dagtrein of nachttrein?

Train ride view on the rice fields

It was a bit cloudy, but I enjoyed the view non the less.

Is het je opgevallen dat ik ‘nachtrein’ zei en niet ‘slaaptrein’, er is zoals ik eerder al zei geen slaaptrein met ligzetels waarin je comfortabel kan slapen.

Het is trouwens sowieso een aanrader om de trein overdag te nemen. Zo kan je het prachtige landschap tussen Jakarta en Yogya bewonderen, en een eerste indruk krijgen van het dagelijksleven op Java.

Het is een rit vol palmbomen, bananenbomen, papajaplanten en rijstvelden, als je het zicht af en toe afwisselt met een dutje vliegt de tijd voorbij.

Welkom in Yogya!

Yogyakarta Train station

Yogyakarta Train station

Voilà, je bent in Yogya, welkom! Het is niet heel evident om internet te ‘vinden’ in Yogya. Er zijn geen waroengs of bars waar je even gebruik kan gaan maken van het wifi.

Bovendien is het niet zoals ik kleinere dorpen op Bali of Lombok dat er overal bordjes staan met ‘Room available’. In Yogya zijn de hostels eerder wat verstopt.

De opties die je hebt zijn:

  1. Boek je hostel terwijl je nog geniet van het wifi in je hostel in Jakarta. Sla ook de offline route op in Google maps zodat je er ofwel zelf te voet kan geraken, of zodat je kan dubbel checken dat je taxi geen omweg maakt.
  2. Koop in Jakarta een lokale simkaart met mobiele data en ga vanuit je luie (trein-)zetel opzoek naar de perfecte hostel.
  3. Dool zonder succes heel lang rond in Yogya op zoek naar een hostel of internet. Drink dan uiteindelijk de duurste thee van heel Indonesië in de Starbucks. Enkel en alleen om gebruik te kunnen maken van hun WIFI.

Ik denk dat het duidelijk is dat optie 3 niet de beste optie is… en de thee was niet eens lekker! Blijkt bovendien dat hun wifi netwerk open is. Je hoeft dus helemaal geen betalende klant te zijn. Zucht.

Hoe reisden jullie van Jakarta naar Yogya?

Lara
Budget backpacker | Gelegenheids-Solo-Reiziger | Azië Lover |Newbie Blogger

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *