Fit backpacken met een budget natuurlijk

Gepubliceerd door Lara op

Het is vaak niet makkelijk om fit te blijven tijdens het backpacken. Zeker niet als je net als ik helemaal gek bent van de Aziatische keuken. Daarom zet ik 5 makkelijke tips op een rijtje die je kunnen helpen geen reiskilo’s aan te komen. Maar misschien zelfs met een maatje minder terug naar huis te vliegen.

Een aantal van de tips zijn bovendien ook goed voor je budget. Twee vliegen in één klap dus voor prijs- en gezondheidsbewuste backpackers zoals ikzelf.

Fit Tip 1 – Drink water

De gemiddelde temperatuur op meeste Aziatische reisbestemmingen is een pak hoger dan hier in ons Belgenlandje. Dus zorg dat je altijd een fles water bij de hand hebt!

Ook als je uiteten gaat, gewoon een watertje bestellen. Als je water even beu gedronken bent, ga dan voor een verse fruitsap zonder extra suiker. Zeg dit er steeds bij, in Azië voegen ze vaak extra suiker toe aan verse sapjes.

Koop je flessen water in supermarktjes en niet in restaurants, zo spaar je heel wat geld uit. Als je naast je gezondheid en je budget ook om het milieu geeft, reis dan steeds met een hervulbare drinkbus.

Fit Tip 2 – Eet fruit

Fit tip - Fruit breakfast

Gezonde snack

Wat mij telkens opvalt wanneer ik reis, is dat het fruit helemaal anders smaakt dan hier – vooral die super zoete mini banaantjes zijn hemels. Sla die banana pancakes eens over en koop wat fruit als ontbijt. Ideaal ook om die koolhydraten bom van gisterenavond te compenseren.

Fit Tip 3 – Zeg neen tegen gefrituurd

Fit tip - Canggu bali fruit bowl

Gezond ontbijtje

In Azië wordt er heel wat gefrituurd, van vleesjes tot bananen. In Indonesië heb ik meer gefrituurde bananen gegeten dan goed voor me was, maar af en toe zondigen mag toch? 😀

 

Fit Tip 4 – Vermijd koolhydraten (als mogelijk)

Fit tip - Pumpkin soup - Mana Yoga retreat- Kuta Lombok

Beste pompoen soep ter wereldNeem dit op als een challenge! Dat is het ook in Azië. Je zal zeker niet elke dag in deze fit challenge slagen.
Tip: In Indonesië is gado-gado een goede optie, hier zit standaard geen rijst bij, dus zeg ook resoluut ‘nee’ als ze je om rijst vragen.

Soms lukt het gewoon niet om ‘s middags of ‘s avonds koolhydraat- arm of -vrij te eten. Ga dan voor een koolhydraat-vrij ontbijt; koop wat bananen, een mango en/of een ananas langs de weg en ga voor een fruitslaatje.

Fit Tip 5 – Wandel!

Fit tip - Walking to Hostel in Malang

Wandelen naar Hostel in Malang

Het is verleidelijk om een taxi, scooter, tuk tuk te nemen als je van de ene kant van het dorp naar de andere wil, of als je met je rugzak naar het station moet. Zeker met chauffeurs die van alle kanten “Transport, transport, transport” naar je roepen. De fitte backpacker bedankt hiervoor vriendelijk en wandelt verder. Maak er een fit challenge van en  probeer eens aan je 10.000 stappen per dag te komen – persoonlijk tel ik de stappen met mijn backpack op dubbel 😀 .

Fit Tip 6 – Eet lokaal

Fit tip - Street food Malang, Java, Indonesia

Iets to local naar mijn smaak..

De Aziatische keuken is lekker en gezond. Toch bieden veel zaken westerse gerechten aan.  Pasta’s en pizza’s en andere gerechten zijn erg verleidelijk na enkele weken backpacken. Toch weersta je de verleiding beter, het draait vaak toch op een teleurstelling uit. De gerechten zijn vaak minder lekker dan we ze gewoon zijn. Daarnaast zijn ze vaak minder lekker dan lokale gerechten, én ook veel vetter en zouter. Dus laat die hamburger links liggen en ga voor een vegi curry 😉

Fit Tip 7 – Fiets

Fit tip - Bike ride in Malang

Nog steeds aan mijn selfie skills aan het werken

Wanneer je moe gewandeld bent, kies dan een ander fit alternatief zoals een fiets. Zowel in Thailand als in Indonesië huurde ik wel eens een fiets om een stad te verkennen. Dit is bovendien ook goedkoper dan een taxi/tuk tuk of een scooter te huren.

Informeer je wel best eerst even bij het hostel personeel. Niet elke Aziatische stad is even veilig voor fietsers.

Fit Tip 8 – Geen alcohol

Nog een voor de hand liggende tip, maar soms moeilijk te weerstaan. Houd je alcohol consumptie tot een minimum. Niet enkel goed voor je budget, maar ook beter voor je lijn. Bestel een lekkere verse fruitsap, op beter nog, een koosnoot die 5 minuten geleden nog aan de boom hing.

Fit Tip 9- Actieve uitstap

Ft tip - Down hill mountain bike in Ubud,

In Thailand deed ik een prachtige sun set mountainbike tour door de rijstvelden. Je komt in contact met de locals en bent fit bezig. In Indonesië deed ik een  downhill mountainbike tour, een echte aanrader!

Fit Tip 10 – Neem een groepsles

Verschillende sporten zijn erg populair in bepaalde Aziatische landen. Sommige kenner er zelfs hun oorsprong. Van Yoga in India, Thaibox in Thailand of surfen in Indonesië, … Dus neem zeker een (of meerdere) les(sen) als je de kans hebt.

Groepslessen zijn helaas vaak niet erg budget vriendelijk. Mijn uitgaven in Indonesië hadden 1/6de tot 1/5de lager geweest moest ik geen yoga lessen genomen hebben. Toch zijn ze het geld voor mij wel waard.

Wil je je yoga skills naar een hoger niveau tillen? Check dan zeker deze post met tips voor het vinden van de perfecte budget yoga teacher training in Azië.

Conclusie

Met bovenstaande tips is het mogelijk om ook zonder workouts fit te blijven tijdens het backpacken. En als extra bonus is het nog eens goed voor je budget ook (met uitzondering van tip 10)! Toch raad ik je misschien wel aan af en toe toch eens een workout of twee in te plannen.

Wat doe jij om fit te blijven op reis?


Booking.com

Ook interessant:

 

Please follow and like us:

Lara

Budget backpacker | Gelegenheids-Solo-Reiziger | Azië Lover |Newbie Blogger

34 reacties

Madelon - Meer met mama · 12/12/2017 op 12:06

Goede tips zeg! Ik zal de eerst komende jaren niet gaan backpacken maar denk dat veel mensen hier wat aan hebben.

Sharon · 12/12/2017 op 12:13

Onze ‘grote’ reis staat vaak in het teken van wandelen en smiddags eten we dan vaak ook gewoon boterhammen. Op andere vakanties proberen we toch wat te sporten als het mogelijk is en zoveel mogelijk te wandelen. Ik probeer wel gezond te eten maar desserts kan ik niet laten staan 😉

  Lara Her Backpack Bliss · 12/12/2017 op 12:28

  Dat klinkt toch al helemaal geweldig! En niemand zegt dat je alles moet laten. Dus genieten van die desserts, doe ik zeker ook van tijd tot tijd 😀

ingrid · 12/12/2017 op 13:04

wat een goede tips. Sommige liggen voor de hand en toch denk je er niet altijd aan!

Jamey · 12/12/2017 op 13:39

Wat een goeie tips. Ik vind het zoiezo heerlijk om lekker vers fruit te eten.

Aniek · 12/12/2017 op 13:56

Ik neem bijna altijd mijn hardloopschoenen mee en als het een beetje kan ga ik ook ergens fietsen op de bestemming.

  Lara Her Backpack Bliss · 12/12/2017 op 15:23

  Doe ik ook! Vind het zelf vaak wel te warm om te gaan lopen op reis. Heb je daarvoor misschien geen goede tip voor mij?!

Judith · 12/12/2017 op 14:49

Hele goede tips, eigenlijk ook om sowieso wel aan te houden denk ik

Joanne · 12/12/2017 op 15:44

Vooral genoeg water drinken schiet er wel eens bij in als je zoveel onderweg bent!

  Lara Her Backpack Bliss · 12/12/2017 op 17:59

  Soms vergeet je inderdaad te drinken he. Doe ik soms ook! Of vergeet ik mijn waterfles in de hostel. Volgende keer beter denk ik dan elke keer 😉

Melissa · 12/12/2017 op 16:01

Dit lijkt mij zo heerlijk! Om te backpacken en rond te reizen

Marie-Lise (reislustig.be) · 12/12/2017 op 16:38

Die kleine banaantjes zijn idd overheerlijk! Niet te vinden hier, of soms bij de feestdagen, maar nooit zo lekker als daar 🙂

  Lara Her Backpack Bliss · 12/12/2017 op 17:57

  Oh leuk, iemand die ook zo gek is van die kleine banaantjes als ik! En neen ik heb er hier ook nog geen gevonden die even lekker zijn als daar 🙁

Dyonne Bakker · 12/12/2017 op 16:59

Water drinken en fruit eten is ook iets wat ik altijd doe. Handige tips allemaal!

querine · 12/12/2017 op 18:13

wat een fijne en goede tips, en wat ziet die pompoensoep er lekker uit!

Nicole Orriëns · 13/12/2017 op 08:04

Wat grappig dat ze zelfs fruit frituren zeg! Zo wordt zelfs iets gezonds nog vet.

Nathalie - Volgmama.nl · 13/12/2017 op 09:57

Prachtig! Ik zou het graag willen maar ik zou eerst nodig aan mijn conditie moeten werken want die is echt 0.

  Lara · 17/12/2017 op 11:24

  Dat is als mama natuurlijk extra uitdagend! Gewoon 1 of 2 haalbare doelstellingen kiezen en daar bewust mee omgaan kan een goed begin zijn. Dit kan gewoon zijn de kinderen eens per week met de fiets of te voet naar school brengen. Veel mensen willen 3 keer per week gaan zwemmen, of op een paar weken tijd 10km gaan lopen. Maar dat is de beste manier om èn geblesseerd te raken èn gedemotiveerd te raken!

Susan · 13/12/2017 op 10:14

Goede tips! Ben alleen niet van plan te gaan backpacken, haha… Maar je tips kun je ook gewoon toevoegen aan je normale dagritme, vind ik.

  Lara · 17/12/2017 op 11:20

  Klopt helemaal Susan. En niet alleen voor backpack trips, maar ook voor citytrips werken deze tips ook goed 😉

Angélika · 13/12/2017 op 12:40

Ik herinner me dat goddelijke fruit! Zo heerlijk daar. Ik at me er verloren aan. En die lokale gerechten… Echt jammie!!

  Lara · 17/12/2017 op 11:19

  Dan lijk het me voor jou makkelijk om gezond en budget vriendelijk door Azië te reizen Angélika! 😉

MC Kleuver · 13/12/2017 op 13:09

Ooooh gebakken bananen. Heerlijk, ik ben al verkocht. Fruit als ontbijt lijkt mij trouwens ook geen slecht idee 😉

  Lara · 17/12/2017 op 11:18

  Ja heerlijk he die bananen?!

Fleur · 13/12/2017 op 13:20

Goede tips en zeker iets om je bewust van te zijn. Op vakantie eet je net iets onregelmatiger en drink je snel een biertje meer.

  Lara · 17/12/2017 op 11:18

  Dat is zo Fleur. Je ben vaker buitenshuis en komt dus ook veel meer verleidingen tegen. Maar door hier gewoon bewust mee om te gaan, kom je al een heel eind!

Mariëlle | Me-licious · 13/12/2017 op 21:09

zelf ben ik niet echt een backpacker, maar een reis naar thailand staat nog wel op mijn wishlist. Met deze tips moet het zeker lukken om fit te blijven.

Sarah · 19/03/2018 op 15:10

Ik heb eigenlijk het tegenovergestelde: ik val vlug af op reis (en dat is in mijn geval absoluut niet de bedoeling), zeker als ik als reisleider onderweg ben. Wellicht zit vermoeidheid en stress er dan voor iets tussen.

  Lara Her Backpack Bliss · 20/03/2018 op 09:24

  Oei, afvallen tijdens het reizen is niet de bedoeling natuurlijk! Als je op je ideale gewicht zit is op gewicht blijven is soms een even grote uitdaging als afvallen of bijkomen. Heb ik zelf ook eens voor gehad. Maar had het pas door bij terugkomst. Dus dat werd dan even wat meer eten en wat meer krachttraining. Nu te veel focussen op gewicht is nooit goed. Een fit lijf en een frisse geest zijn het belangrijkste 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers like this: