Fit backpacken met een budget natuurlijk

Het is vaak niet makkelijk om fit te blijven tijdens het backpacken. Zeker niet als je net als ik helemaal gek bent van de Aziatische keuken. Daarom zet ik 5 makkelijke tips op een rijtje die je kunnen helpen geen reiskilo’s aan te komen. Maar misschien zelfs met een maatje minder terug naar huis te vliegen.

Een aantal van de tips zijn bovendien ook goed voor je budget. Twee vliegen in één klap dus voor prijs- en gezondheidsbewuste backpackers zoals ikzelf.

Fit Tip 1 – Drink water

De gemiddelde temperatuur op meeste Aziatische reisbestemmingen is een pak hoger dan hier in ons Belgenlandje. Dus zorg dat je altijd een fles water bij de hand hebt!

Ook als je uiteten gaat, gewoon een watertje bestellen. Als je water even beu gedronken bent, ga dan voor een verse fruitsap zonder extra suiker. Zeg dit er steeds bij, in Azië voegen ze vaak extra suiker toe aan verse sapjes.

Koop je flessen water in supermarktjes en niet in restaurants, zo spaar je heel wat geld uit. Als je naast je gezondheid en je budget ook om het milieu geeft, reis dan steeds met een hervulbare drinkbus.

Fit Tip 2 – Eet fruit

Fit tip - Fruit breakfast

Gezonde snack

Wat mij telkens opvalt wanneer ik reis, is dat het fruit helemaal anders smaakt dan hier – vooral die super zoete mini banaantjes zijn hemels. Sla die banana pancakes eens over en koop wat fruit als ontbijt. Ideaal ook om die koolhydraten bom van gisterenavond te compenseren.

Fit Tip 3 – Zeg neen tegen gefrituurd

Fit tip - Canggu bali fruit bowl

Gezond ontbijtje

In Azië wordt er heel wat gefrituurd, van vleesjes tot bananen. In Indonesië heb ik meer gefrituurde bananen gegeten dan goed voor me was, maar af en toe zondigen mag toch? 😀

 

Fit Tip 4 – Vermijd koolhydraten (als mogelijk)

Fit tip - Pumpkin soup - Mana Yoga retreat- Kuta Lombok

Beste pompoen soep ter wereldNeem dit op als een challenge! Dat is het ook in Azië. Je zal zeker niet elke dag in deze fit challenge slagen.
Tip: In Indonesië is gado-gado een goede optie, hier zit standaard geen rijst bij, dus zeg ook resoluut ‘nee’ als ze je om rijst vragen.

Soms lukt het gewoon niet om ‘s middags of ‘s avonds koolhydraat- arm of -vrij te eten. Ga dan voor een koolhydraat-vrij ontbijt; koop wat bananen, een mango en/of een ananas langs de weg en ga voor een fruitslaatje.

Fit Tip 5 – Wandel!

Fit tip - Walking to Hostel in Malang

Wandelen naar Hostel in Malang

Het is verleidelijk om een taxi, scooter, tuk tuk te nemen als je van de ene kant van het dorp naar de andere wil, of als je met je rugzak naar het station moet. Zeker met chauffeurs die van alle kanten “Transport, transport, transport” naar je roepen. De fitte backpacker bedankt hiervoor vriendelijk en wandelt verder. Maak er een fit challenge van en  probeer eens aan je 10.000 stappen per dag te komen – persoonlijk tel ik de stappen met mijn backpack op dubbel 😀 .

Fit Tip 6 – Eet lokaal

Fit tip - Street food Malang, Java, Indonesia

Iets to local naar mijn smaak..

De Aziatische keuken is lekker en gezond. Toch bieden veel zaken westerse gerechten aan.  Pasta’s en pizza’s en andere gerechten zijn erg verleidelijk na enkele weken backpacken. Toch weersta je de verleiding beter, het draait vaak toch op een teleurstelling uit. De gerechten zijn vaak minder lekker dan we ze gewoon zijn. Daarnaast zijn ze vaak minder lekker dan lokale gerechten, én ook veel vetter en zouter. Dus laat die hamburger links liggen en ga voor een vegi curry 😉

Fit Tip 7 – Fiets

Fit tip - Bike ride in Malang

Nog steeds aan mijn selfie skills aan het werken

Wanneer je moe gewandeld bent, kies dan een ander fit alternatief zoals een fiets. Zowel in Thailand als in Indonesië huurde ik wel eens een fiets om een stad te verkennen. Dit is bovendien ook goedkoper dan een taxi/tuk tuk of een scooter te huren.

Informeer je wel best eerst even bij het hostel personeel. Niet elke Aziatische stad is even veilig voor fietsers.

Fit Tip 8 – Geen alcohol

Nog een voor de hand liggende tip, maar soms moeilijk te weerstaan. Houd je alcohol consumptie tot een minimum. Niet enkel goed voor je budget, maar ook beter voor je lijn. Bestel een lekkere verse fruitsap, op beter nog, een koosnoot die 5 minuten geleden nog aan de boom hing.

Fit Tip 9- Actieve uitstap

Ft tip - Down hill mountain bike in Ubud,

In Thailand deed ik een prachtige sun set mountainbike tour door de rijstvelden. Je komt in contact met de locals en bent fit bezig. In Indonesië deed ik een  downhill mountainbike tour, een echte aanrader!

Fit Tip 10 – Neem een groepsles

Verschillende sporten zijn erg populair in bepaalde Aziatische landen. Sommige kenner er zelfs hun oorsprong. Van Yoga in India, Thaibox in Thailand of surfen in Indonesië, … Dus neem zeker een (of meerdere) les(sen) als je de kans hebt.

Groepslessen zijn helaas vaak niet erg budget vriendelijk. Mijn uitgaven in Indonesië hadden 1/6de tot 1/5de lager geweest moest ik geen yoga lessen genomen hebben. Toch zijn ze het geld voor mij wel waard.

Wil je je yoga skills naar een hoger niveau tillen? Check dan zeker deze post met tips voor het vinden van de perfecte budget yoga teacher training in Azië.

Conclusie

Met bovenstaande tips is het mogelijk om ook zonder workouts fit te blijven tijdens het backpacken. En als extra bonus is het nog eens goed voor je budget ook (met uitzondering van tip 10)! Toch raad ik je misschien wel aan af en toe toch eens een workout of twee in te plannen.

Wat doe jij om fit te blijven op reis?


Booking.com

Ook interessant:

 

Lara
Budget backpacker | Gelegenheids-Solo-Reiziger | Azië Lover |Newbie Blogger

34 Responses to “Fit backpacken met een budget natuurlijk

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *