Milieuvriendelijk reizen |10 tips

Milieuvriendelijk reizen – 10 tips

Pin voor later….

Milieuvriendelijk reizen |10 tips   Milieuvriendelijk reizen |10 tips

Reizen is niet de meest duurzame hobby, dat weten we ondertussen allemaal. Toch kunnen we samen proberen om milieuvriendelijk te reizen om zo toch onze ecologische voetafdruk als reiziger te minimaliseren.

Milieuvriendelijk Reizen tip 1 – Travel Light

Neem niet je hele huishouden mee op reis. Ten eerste moet je alles zelf mee dagen, dus hoe lichter hoe beter. Ten tweede heeft het ook een impact op het verbruik van vliegtuigen. Hoe zwaarder geladen, hoe meer het verbruikt. Dus laat die haardroger, bibliotheek en 5 paar extra schoenen maar gewoon thuis.

Milieuvriendelijk reizen |10 tipsMilieuvriendelijk Reizen tip 2 – Herbruikbare rietjes

Plastic rietjes zijn een enorme vervuiler. Er worden jaarlijks tonnen rietjes gemaakt, gebruikt en weggegooid. Maar ze zijn niet biologisch afbreekbaar, dus echt weg gaan ze nooit. Neem daarom je eigen herbruikbare rietjes mee op reis. En gebruik deze niet alleen op reis, ook tijdens een Vlaamse zomer op een gezellig terrasje haal je je eigen rietje uit en help je mee de wereld net dat beetje meer plasticvrij te maken.

Milieuvriendelijk Reizen tip 3 – Gebruik het openbaar vervoer

Reis je binnen europa, neem dan de trein of zelfs de bus. Met Flix bus bijvoorbeeld reis je goedkoop door Europa.
Buiten Europa op reis? Maak dan op je bestemming zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. Huur voor een keer geen scooter, en laat de taxi ook voor wat het is, maar neem de bus of trein.
Zeker in Azië leidt dit vaak tot onverwachte, en onvergetelijke situaties. Bovendien is reizen met de trein of bus, vooral in Azië super goedkoop.

Milieuvriendelijk Reizen tip 4- Herbruikbare waterflesMilieuvriendelijk reizen |10 tips

Op reis is het vaak warmer dan thuis. Daarom is het belangrijk steeds genoeg water te drinken. Tijdens het backpacken zie ik veel toeristen (en locals) met plastic waterflessen rondlopen. Ze kopen er verschillende per dag, en gooien die dan ook stuk voor stuk weer weg. Niet het meest ecologische gedrag, en ook zeker niet het goedkoopste. Neem een herbruikbare waterfles mee en vul je fles in je hostel, hotel, op restaurant, ….

Kies voor een roestvrijstalen exemplaar of wil je het nog ecologischer? Ga dan voor een duurzame thermos beker uit tarwevezel. Deze houdt je water ook nog eens lekker fris.

Milieuvriendelijk Reizen tip 5 – Eet vegetarisch of helemaal plantaardig

Ondertussen staan er al enkele artikels op de blog met vegetarische en vegan eettentjes. Zelf eet ik al 10 jaar lactose- en eivrij. Ik moet dit doen wegens voedselintoleranties. Vroeger vond ik dit vaak knap lastig. Nu ben ik er blij om. Het is immers een pak beter voor de natuur, de dieren, het milieu en mijn gezondheid.

Sinds mijn reis naar india een jaar geleden eet ik ook geen vlees meer. En ben ik dus met andere woorden zo goed als plantaardig geworden. Niet helemaal, want ik eet wel nog honig van tijd tot tijd. En ik draag ook nog mijn oude kleding die niet vegan is, omdat ik helemaal gek zou vinden deze weg te gooien. Lijkt me niet logisch vanuit een ecologisch standpunt 😉

Milieuvriendelijk reizen |10 tipsMilieuvriendelijk Reizen tip 6- Bamboe tandenborstel

Zowel thuis als op reis, vervang je plastic tandenborstel door een bamboe exemplaar. Een bamboe tandenborstel poetst even goed, maar is zo veel beter voor het milieu. Bamboe is immers biologisch afbreekbaar, dus wanneer je je tandenborstel weggegooid zal deze ook gewoon vergaan.

Milieuvriendelijk Reizen tip – Laat geen afval achter
Klinkt logisch I know, maar toch ligt er jaarlijks, wat zeg ik wekelijks, tonnen afval op de mooiste stranden van de wereld. De leuze, ‘leave nothing but your footprints’ is duidelijk nog niet bij iedereen bekend. Neem een zakje (liefst geen plastic) mee wanneer je op uitstap gaat en neem al je afval gewoon terug met je mee.

Milieuvriendelijk Reizen tip – Fietsen

I said it before and I’ll say it again, huur een fiets! Van fietstochtjes door de Thaise rijstvelden, tot downhill mountainbiken, of gewoon op city tour met een huurfietsje, I have done it all. Met de fiets kan je op een andere manier genieten van je omgeving. Je ziet meer dan te voet en je hebt er gratis en voor niets een goede workout bij.

Sommige dingen gaan echter niet met de fiets, of het is gewoon te warm. Zoals de Angkor Wat bezoeken in Cambodia. In plaats van een scooter of een tuk tuk te huren, kan je ook een elektrische fiets huren. Minder vervuilend en een leuk verhaal voor achteraf!

Milieuvriendelijk Reizen tip – Biologisch afbreekbare wattenstaafjesMilieuvriendelijk reizen |10 tips

Wanneer ik ga backpacken neem ik steeds een aantal wattenstaafjes mee. Voor de zeldzame gevallen ik make-up draag en deze dus ook weer moet verwijderen op het eind van de avond. Voor de iets vaker voorkomende gevallen dat ik mezelf pijn doe en een wonde te verzorgen heb. En natuurlijk om mijn oren proper te maken.

Maar ook onschuldig ogende oorstokjes zijn een enorme last voor het milieu. Het is onvoorstelbaar hoeveel oorstokjes er jaarlijks worden weggegooid (of zelfs door de WC gespoeld worden. Kies voor bamboe wattenstaafjes, die zijn biologisch afbreekbaar. Je kan ze zo meegeven met de groen container, of gooit er op de composthoop.

Milieuvriendelijk Reizen tip – Zeg neen tegen het uitbuiten en mishandelen van dieren

Op een olifant rijden. Een exotische slang in je nek. Een tijger knuffelen. Het lijken allemaal leuke en vooral ook social media waardige ervaringen.

Maar denk eraan die olifanten jaren van mishandeling doorstaan hebben om ‘getraind’ te worden. Dan hun lichaam, ook al zijn ze enorm, niet gemaakt is om mensen te vervoeren, laat staan met metalen constructies op hun rug zodat jij gemakkelijk zit.

Weet dat die slang en tijger elke dag weer vol met drugs gespoten worden om ervoor te zorgen dat ze rustig blijven. Want geen enkele wurgslang of tijger zou uit zichzelf met jou komen knuffelen. Het zijn wilde dieren en deze foto momentjes gaan helemaal in tegen hun natuur.

Kies daarom voor verantwoorde uitjes al het aankomt op dieren. Wa walvis spotten van op een afstand, doe en dieren safari in een wildpark, … Er zijn genoeg manieren om dieren te bewonderen zonder hen kwaad te doen.

 

PS De producten die ik aanraa kan je tegenwoordige wel op meerdere plaatsen vinden. Ik heb er linkjes onder gezet naar mijn eigen webshop Soozen  maak gebruik  van kortingscode NEW5 voor 5% korting op je eerste aankoop. Soozen is een shop met groene producten voor thuis en op reis. Maar ook duurzame yoga kleding. De volledige lijn is sweatshop free en gemaakt met respect voor de natuur. Er staan zelfs een aantal biologisch afbreekbare kledingstukken tussen!
SooZen schankt 1% van de winst aan een goed doel. We zijn nog op zoek naar de juiste organisatie met een project dat aansluit bij onze eigen waarden en normen. Maar de teller loopt al wel gewoon. Dus eens we het juiste project gevonden hebben, maken we het beloofde bedrag integraal over. 

Lara Her Backpack Bliss

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *