Vragen die je moet stellen vóór het boeken van je yoga teacher training

De pre yoga teacher training vragenlijst

Dat het een hele uitdaging kan zijn om de perfecte yoga teacher training te vinden hebben we al  besproken. Een belangrijke stap hierbij is het contacten van de scholen op je shortlist. Weet je niet goed welke vragen te stellen? Deze pre yoga teacher training vragenlijst helpt je vast en zeker al een heel eind op weg!

Hoe ziet de weekplanning eruit?

Sommige scholen hebben een dagindeling op de website staan. Dit is al erg handig, maar het is nog beter om een weekschema te zien.

In sommige scholen heb je 4 weken lang elke dag anatomie, filosofie, pranayama en meditatie. Andere scholen geven bijvoorbeeld de eerste 2 weken anatomie en de laatste twee filosofie. Als je een voorkeur hebt voor een van beide, zet deze dan zeker op je yoga teacher training vragenlijst.

Waar je hier ook op moet letten is of er aparte alignment lessen zijn of dat deze geïncorporeerd worden in de asana lessen. Dit laatste is niet erg aan te raden, omdat het op deze manier tijd wegneemt van je asana oefentijd wat je vooruitgang kan afremmen.

Een laatste ding hierover voor we verder gaan met deze yoga teacher training vragenlijst. Als je een weekplanning hebt dan krijg je onmiddellijk een zicht op de tijdsverdeling. Je weet hoeveel vrije tijd/studietijd je hebt, en hoe die verdeeld is over de dag/week. Sommige scholen hebben zaterdag namiddag vrij. Wat ik ook erg leuk gevonden zou hebben, omdat de ‘vrije zondag’ ingenomen wordt door verplichte groepsuitstapjes.

Is er een winter planning?

Het kan heel wat goedkoper zijn om een training te volgen buiten het hoogseizoen. Valt je training in de winter periode, dan mag deze zeker niet ontbreken in je yoga teacher training vragenlijst!

Zelf volgde ik mijn eerste yoga teacher training in Rishikesh, Noord India, tijdens de winter. In deze periode is het is het dag en nacht koud. Enkel rond de middag stijgt de temperatuur voor een uurtje of 2 tot een graad of 20°C. ‘s Nachts is het rond de 3°C en het merendeel van de dag rond de 9°C. Dit lijkt niet zo koud voor wie Belgische/Nederlandse winters gewoon is. Maar een belangrijk verschil is dat er in India, net als in heel wat andere landen met een overwegend warm klimaat, geen centrale verwarming is. Met andere woorden, het is binnen even koud als buiten.
Al heb je al je kleren in laagjes over elkaar aan, dan nog is om 5u30 ‘s ochtends voor een uur in 5°C mediteren een onmogelijke uitdaging.  Geloof me zelfs om 7u ‘s ochtends met twee paar kousen, twee broeken over elkaar, twee pulls, een jas en een bodywarmer was het bijna niet te doen! :’D

Sommige scholen volgen gedurende de wintermaanden een aangepast schema. De lessen starten dan om een uur of 7, en de pauzes doorheen de dag worden ingekort. Op deze manier wordt de ergste koude vermeden. Een voordeel is dat je langer mag slapen ( Jeej!! :D). Het nadeel is dat je minder vrije tijd hebt doorheen de dag om te studeren of om iets leuks te gaan doen.


Booking.com

Welke stijlen worden er aangeleerd?

Als je denkt dat hieraan je geen plaats moet besteden op je yoga teacher training vragenlijst, dan ben je goed mis! Veel yoga teacher trainingen zijn identiek en in Rishikesh al helemaal. Het is een enorm zwaar beconcurreerde markt. Daarom zetten scholen één en dezelfde training vaak op de markt als een hatha YTT, een ashtanga YTT en een multi style YTT. Dit om zoveel mogelijk studenten aan te spreken. 99% van de trainingen voorziet dan ook 90 minuten hatha asana les per dag en 90 minuten ashtanga.

Ben je op zoek naar een multi style training, dan vind je hier zeker je ding. Ben je enkel geïnteresseerd in één bepaalde stijl, dan zal je net iets harder moeten zoeken.

Worden alle in het pakket inbegrepen items voorzien?

Veel scholen voorzien heel wat gratis inbegrepen extra’s zoals een detox kit,  yoga boeken, een school t-shirt of pull, een yoga mat, een rudraksha, het opstellen van een portfolio, wasdienst, een massage,…

Het lijkt logisch dat als deze genoemd worden als part of the deal, ze ook daadwerkelijk geleverd worden. Helaas is dit niet altijd het geval. Dus lijst alle op de website genoemde extra’s nogmaals op en vraag uitdrukkelijk of deze ook daadwerkelijk voorzien zullen worden.

Staan er zuiveringen op het programma?

Terwijl sommigen enorm uitkijken naar het uitvoeren van een grondige zuivering, zien anderen dit dan weer helemaal niet zitten. Weet wat te verwachten door ook dit op je yoga teacher training vragenlijst te zetten.

yoga teacher training india - cleansing

Tijdens mijn training was zaterdag reinigingsdag. Het reinigen van de neusholten, de maag en de darmen, het stond allemaal op de planning. En het was een hele ervaring!!

Hoeveel studenten hebben zich al geregistreerd voor de training?

Tijdens laagseizoen kan het aantal inschrijvingen voor yoga teacher trainingen aan de lage kant zijn. Een kleine groep is een enorm voordeel, want zo moet de leerkracht zijn aandacht over minder studenten verdelen. Maar te extreem is ook weer niet goed. De december yoga teacher training groep van mijn eerste cursus bestond welgeteld uit 1 leerling. Niet erg gezellig als je het mij vraagt …

yoga teacher training groupMijn gezellige groep bestond uit 11 studenten tussen de 20 en  40 jaar, van over de hele wereld.

Wat is het maximum aantal studenten per training?

Van het ene extreem naar het andere. Sommige trainingen aanvaarden meer dan 70 studenten per groep. Je kan je wel indenken hoeveel persoonlijke aandacht je van die ene leerkracht zal krijgen in zo’n grote groep. Zeker vermijden dus dergelijke toestanden.

FYI de ideale groepgrootte ligt tussen de 8 en 15 studenten.

Welke extra activiteiten worden er georganiseerd?

yoga teacher training india - rafting

Veel scholen organiseren extra activiteiten zoals rafting trips, trektochten, kooklessen, … Jammer genoeg kan niet elke activiteit in eender welk seizoen doorgaan. Zo is gaan raften op de ijskoude Ganges, in december niet zo’n goed idee. Door hier even naar te polsen in je yoga teacher training vragenlijst vermijd je eventuele teleurstelling.

Yoga teacher training india - hike

Wij gingen raften (begin februari), deden 20K wandeltocht naar een waterval en de uitstap naar een nabijgelegen tempel hebben we vervangen door een studiedagje.

Welke literatuur is aanbevolen?

Het kleine yoga centrum van Rishikesh (Topovan, Laxman Jhula en Ram Jhula) bevat meer boekenwinkels per m² dan de gemiddelde Vlaamse stad. En elke boekenwinkel puilt uit van de ontelbare boeken over alle mogelijke vormen van yoga. Het is dus geen slecht idee te vragen naar aanbevolen literatuur, want in je eentje kom je er niet zo makkelijk aan uit. Asana, Pranayama Mudra is zeker aan te raden 🙂

asana pranayama mudra

Kan er rekening gehouden worden met voedselallergieën en -intoleranties?

De meeste scholen vermelden op hun website dat ze vegetarische/veganistische maaltijden aanbieden en rekening houden met voedselallergieën. Toch hoort ook deze thuis op je yoga teacher training vragenlijst, heb ik gemerkt. En wel hierom…

In Rishikesh is het consumeren van vlees bij wet verboden, net als het consumeren van eieren, alcohol en drugs. Zelf moet ik lactosevrij eten, dus dacht ik met veganistische maaltijden wel safe te zitten. Niets is minder waar, zuivelproducten worden hier ook vaak als veganistisch beschouwd omdat ze ‘cruelty free’ zijn. Dat maakt echter weinig uit voor iemand met een koemelkallergie, of lactose intolerantie. Persoonlijk denk ik ook niet dan een overtuigd veganist hier een boodschap aan heeft.

Dus zeker toevoegen aan je yoga teacher training vragenlijst.

De kers op de taart van je yoga teacher training vragenlijst: Kan ik gaandeweg beslissen om uit te breiden naar een 300h yoga teacher training?

Als je nog nooit een yoga teacher training gedaan hebt is het moeilijk te zeggen of je onmiddellijk een 300h training ziet zitten/aankan. Nu kan je wel tijdens of na je 200h training merken dat je graag wat langer wil blijven hangen en toch voor die 300h wil gaan. Het is dus geen slecht idee om op voorhand na te gaan of dit mogelijk is je voorkeursscholen.

Als je het als een mogelijkheid ziet om wat langer te blijven om 300h te willen doen, of misschien een tweede 200h wil toen, houd hier dan zeker rekening mee in je planning.  Start je training onmiddellijk na je aankomst in India, zodat je nog voldoende tijd op je visum over hebt om wat te blijven hangen. Als je dan toch niet voor een langere of tweede training gaat, heb je zeker wel nog tijd genoeg om andere delen van India te gaan verkennen. Een lange reis vereist wel wat meer voorbereiding dan een weekje vakantie. Zorg er voor dat je alle nodige maatregelen voor lange termijn reizen genomen hebt!

Ga je een YTT volgen en heb je andere dingen op je yoga teacher training vragenlijst staan? Of heb je al een YTT gedaan en heb je nog tips te delen? Laat het me zeker weten in de comments!


Booking.com

Ook interessant:

 

Lara
Budget backpacker | Gelegenheids-Solo-Reiziger | Azië Lover |Newbie Blogger

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *