Review: Pratham Yoga 200u Teacher Training, Rishikesh India

Het volgen van een yoga teacher training (YTT) was voor mij een ietwat impulsieve beslissing. Hoewel ik steeds geniet van een maximum aan yogalessen tijdens mijn reizen, en ook thuis af en toe een lesje meepik, kan ik niet zeggen dat het volgen van een YTT een kinderdroom is. Het was eerder iets waarvan ik ineens het gevoel kreeg dat ik het nu moest doen.

Wil je yogaleerkracht worden? Of gewoon je eigen yoga skills verbeteren? Hieronder vind je een overzicht van de training die ik volgde, hoe ik de training vond, en waarom ik voor  Pratham Yoga koos.

Pin voor later…

Pratham yoga 200hrs YTT - Review

Hoe ik tot de beslissing kwam een YTT te doen?

De dag waarop ik besloot mijn job op te zeggen om door Azië te backpacken, is de dag waarop ik besloot een YTT te doen. Niet dat ik, eens terug thuis, een yogaleerkracht wil worden. Maar eerder om in staat te zijn in mijn eentje aan yoga te doen, en dus niet meer afhankelijk te zijn van georganiseerde yogalessen.

Een leuke plus is dat ik deze nieuw aangeleerde skills tijdens het backpacken misschien kan ruilen voor gratis accommodatie 😀

Waarom naar Rishikesh India?

Er zijn veel erg aantrekkelijke YTT terug te vinden in Thailand en Indonesië. Ze ademen tropische vibes uit met hun luxe accommodaties, ligbedjes naast het zwembad en prachtige stranden op wandelafstand.

Toch hebben ze ook enkele nadelen. Het meest voor de hand liggend hun kostenplaatje natuurlijk. Ook heb ik op reis tijdens drop-in yogalessen gemerkt dat er hier vaak een grote focus is op lichaamsbeweging. Waarbij er weinig tot geen aandacht gaat naar de essentie van yoga.  

Voor mij is yoga niet enkel een manier om mijn lichaam sterk en flexibel te maken. Ik was op zoek naar een authentieke training, en Rishikesh – de yoga capital of the world- leek hiervoor de meest geschikte plek.

In 2016 spendeerde ik er bovendien enkele dagen toen ik samen met mijn broer door India reisde. Toen had ik al een sterk gevoel dat ik terug naar die magische plek zou komen.


Booking.com

Waarom ik voor Pratham Yoga koos?

Als je ooit door de straten van Rishikesh slentert (en ik hoop oprecht dat dit ooit het geval zal zijn), merkt je al snel dat er een overaanbod aan YTTs’ is. Op 100m kom je wel 15 scholen tegen! Sommige zijn goed, andere iets minder, en nog andere ronduit slecht. Allemaal hebben ze tegenwoordig een erg professioneel ogende website. Hetgeen het extreem moeilijk maakt om vanop afstand een school te kiezen. Believe me I tried!

Pratham Yoga- Opening fire ceremony

Openingsceremonie

De meeste scholen bieden bovendien een erg gelijkaardig pakket aan. 90 Minuten Hatha in de ochtend en  90 minuten ashtanga in de namiddag. Eenzelfde training wordt dan in de markt gezet als een ‘hatha only yoga teacher training’, en als een ‘ashtanga only yoga teacher training’ en als een ‘multi style yoga teacher training’. Ben je net als ik op zoek naar een echte hatha only training, dan is het net iets moeilijker om een training te vinden.

Pratham Yoga- Opening ceremony

Vijay Ji Oprichter Pratham Yoga en geweldige Hatha yoga leerkracht – Openingsceremonie

Ik had het geluk al in Rishikesh te zijn, dus kon ik online wat scholen opzoeken om ze dan een bezoekje te brengen. Ik nam contact op met Pratham Yoga en had een aangenaam gesprek met oprichter Vijay Ji onder het genot van een heerlijke kom havermout.

Vijay Ji heeft jarenlang lesgegeven in YTT’s over de hele wereld. Maar nu hebben hij en zijn Oostenrijkse vrouw Carolin (die ook yogaleerkracht is)  hun eigen school opgericht. We hadden het over de training, mijn yoga ervaring en over het leven. De passie waarmee hij over de school en over yoga in het algemeen sprak, deden me daar en dan beslissen dat ik van hem wou leren.

Moet ik een ervaren yogi zijn om een YTT te volgen?

Nee, dat is niet nodig. Ik was voor mijn training ook niet regelmatig aan yoga aan het doen. Nu raad ik het je wel aan om enkele weken/maanden op voorhand al wat in gang te schieten. Zodat je je lichaam niet totaal shockeert wanneer je ineens 6 dagen per week 4u aan yoga doet! Het zal ook de kans op blessures verkleinen, en je vooruitgang waarschijnlijk wat versnellen.

Waarschuwing: verwacht niet om op 1 week de meest flexibele yogi te worden. Het is meer waarschijnlijk dat je spieren strak en pijnlijk aanvoelen door het intense programma.

Pratham Yoga- Hatha asana class

Hatha asana les

In mijn klas waren er ook wat meer ervaren studenten, die erg snel (of toch in elk geval veel sneller dan ik) vooruitgang boekten.

Wees je er wel van bewust dat dit GEEN yoga retraite is. Het doel van de training is je om te vormen tot een capabele yoga leerkracht. Er is geen sprake van ontspanning, cocktails en solo uitstapjes. Je wordt verwacht aanwezig te zijn in alle lessen van 5u45 tot 7u30. We komen later nog terug op de dagplanning.

Waar verbleef ik?

De accommodatie en maaltijden werden verzorgd door  Pyramid Café, een gezellig café (zonder alcohol) net van de hoofdstraat. De locatie is echt geweldig! Je bent helemaal omgeven door de natuur, en toch sta je op 2 minuutjes in het ‘centrum’. Je hebt dus alle rust en stilte om aan yoga te doen, maar bent ook op een steenworp van alle winkeltjes, cafés, massagesalons,…

Pratham Yoga- Ontbijt

Pratham Yoga- Breakfast by Pyramid cafe

Pyramid cafe Pratham Yoga- Lunch

Pratham Yoga- Lunch by Pyramid cafe

 Pyramid cafe Pratham Yoga- Avondeten

Pratham Yoga- Dinner by Pyramid cafe

We kregen 3 heerlijke maaltijden per dag. Elke keer na het avondeten, was ik al weer aan het uitkijken naar het ontbijt 😀 . Alle maaltijden zijn vegetarisch (het eten van vlees is bij wet verboden in de hele stad), op verzoek wordt er ook veganistisch gekookt.

Hoe zijn de leerkrachten?

Een groot voordeel is dat er zowel Westerse als Indische leerkrachten zijn. Filosofie, mantra chanting, meditatie, asana lessen en pranayama worden gegeven door geweldige Indische leerkrachten.

Pratham Yoga- Anatomy class

Anatomie les

Anatomie, student-leerkracht relatie workshop, zwangerschapsyoga workshop en speciale meditatie workshop werden gegeven door uitzonderlijk goede Westerse leerkrachten.

Allemaal zijn het uitstekende en vooral gepassioneerde leerkrachten, die maar wat graag hun kennis willen delen.

Bovendien zijn ze erg begaan met het welzijn van de studenten. Dus moest er tijdens je training een moment zijn dat je je niet goed voelt, of dat je iets wil bespreken, weet dat je steeds bij hen terecht kan.

Pratham Yoga- Philosophy class

Filosofie les

Hoe ziet de planning eruit?

De wekker gaat om 5u00, na een douche start de dag met cleansing (meestal jala neti of een ‘neusdouche’ zoals dat ook wel genoemd wordt). Daarna begint de dag echt, met mantra chanting, asana lessen met alignment en correctie technieken, filosofie, anatomie en meditatie.

Daarnaast zijn er enkele workshops zoals ayurveda, student-leerkracht relaties, zwangerschapsyoga, les methodologie, … die per training kunnen verschillen.

Onze planningJe hebt les van maandag tot en de met zaterdag en wordt in elke les verwacht gedurende de volledige 4 weken durende training.

Krijg ik een yoga teacher training certificaat?

Wanneer je de training met succes afrondt zal je een Yoga Alliance certificaat ontvangen. Dit certificaat kun je als je wil ook officieel laten registreren bij Yoga Alliance zelf.

PRATHAM YOGA - certificate

 

De training met succes afronden houdt in dat je slaagt voor zowel de theoretische geschreven test als voor de praktijktest.

Je zal van dag 1 de adjustments (correcties) op elkaar oefenen, en van dag 4 begin je zelf les te geven aan je medestudenten. Weliswaar voor 5 minuutjes, maar zo bouw je rustig op en win je aan zelfvertrouwen. Tegen dag 28 ben je dus zeker in staat om een les van een uur te geven.

Voor de theoretische test zal je wel een beetje moeten leren, maar je krijgt twee erg goede boeken en je hebt natuurlijk ook je eigen notities om mee te studeren.

Is de training zwaar?

Ja! Ik kan niet in alle eerlijkheid zeggen dat het een makkie was en de tijd voorbij vloog. Je dagen zijn goed gevuld met het fysiek en mentaal zware schema. Je lichaam wordt moe, en je spieren stijf en stram. Zoals ik eerder al zei, het is dan ook geen yoga retraite. Het is niet bedoel om een ontspannende ervaring te zijn. Het is de bedoeling een capabele leerkracht van je te maken.

Dus ja er waren dagen dat ik niet uit bed wou komen voor die vroege ochtend les. Of dat ik een asana les wou overslaan om mijn lichaam wat rust te gunnen. Achteraf gezien ben ik wel heel blij dat ik heb doorgezet, ook op die momenten dat ik dacht dat ik echt niet meer kon.

Nu ga hier ook niet te ver in! Als je lichaam zegt dat het echt genoeg is, stop dan ook. Je wilt je geen (permanente) blessure op de hals halen. Blijf dan gewoon naar de les gaan om te observeren en notities te nemen.

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk zijn die er ook. Om te beginnen het opstaan om 5u ‘s ochtends!

Er wordt in het algemeen veel discipline van je verwacht. Je wordt geacht in alle lessen aanwezig te zijn, en je daar ook respectvol en geïnteresseerd te gedragen. Dit betekent op tijd komen in de les, geen onthullende kledij dragen, niet liggen of hangen, … Hetgeen wel een kleine uitdaging kan zijn om 6u ‘s ochtends (meditatieles) of om 7u ‘s avonds ( mantra chanting). Wanneer je lichaam en geest moe zijn, en je maag om eten eist!

Ook heb je niet zo heel veel vrije tijd. De lunchpauze wordt volledig opgesoupeerd door zelfstudie (asana en theorie) en een dutje van tijd tot tijd 😀 .  Na het avondeten ben je vaak ook te moe om nog uit te gaan richting het centrum. Je wil trouwens rond 21u30 je bedje in dus, je hebt sowieso niet genoeg tijd om iets te gaan doen.

Raad ik Pratham Yoga aan?

Je kan wellicht al raden dat het antwoord op die vraag ‘JA!’ is. Ik heb zo enorm genoten van mijn tijd bij Pratham Yoga.

Het was een kalme en toch stimulerende omgeving om tot yogaleerkracht opgeleid te worden.

Door hun aanpak voel ik me klaar om les te geven aan kleine groepjes beginners, om dan uiteindelijke een echte yogaleerkracht te worden.

En zelfs als ik beslis om geen les te geven, heb ik nu alle tools om op mijn eentje aan yoga te doen op een verantwoorde manier.

Ik zou dus geen seconde twijfelen om Pratham yoga aan te bevelen moest een van mijn vrienden of familieleden een opleiding willen volgen. Dus voel ik me ook 100% op mijn  gemak om Pratham Yoga ook aan jou aan te bevelen 🙂Booking.com

Samenvattend

 • 4 weken, 200 uren Hatha Vinyasa flow teacher training, check de beschikbaarheid
 • Yoga alliance certified
 • Leuke en rustige locatie, maar dicht bij het centrum
 • Erg ervaren en professionele leerkrachten die hun kennis gepassioneerd met je delen.
 • Alignment en adjustment lessen van dag 1
 • Zelf lesgeven aan mede studenten van dag 4
 • Kleine groep van  5 tot 10 studenten
 • Prijs $1.500, ( early bird $1.400, earliest bird $1.300). Inclusief:
  • Twee 2hr hatha/Hatha vinyasa asana lessen per dag en alle andere lessen natuurlijk
  • Yoga boeken:  Asana Pranayama Mudra Bandha & Four chapters on freedom
  • Accommodatie & lekkere vegetarische maaltijden
  • 3 excursies
  • Een erg persoonlijke en betrokken aanpak door zowel de oprichter als alle leerkrachten.

In ruil voor mijn eerlijke beoordeling van Pratham Yoga ontving ik een bescheiden korting op het inschrijvingsgeld. Maar wees ervan gerust dat bovenstaande beoordeling een eerlijke beschrijving is van mijn ervaring.

Ook interessant:

 

Lara
Budget backpacker | Gelegenheids-Solo-Reiziger | Azië Lover |Newbie Blogger

8 Responses to “Review: Pratham Yoga 200u Teacher Training, Rishikesh India

 • Wat een goede review. Ik zou dit ook heel erg graag willen doen, ware het niet dat het volgen van yogalessen in de praktijk eigenlijk nooit zo goed bevalt. Toch blijf ik het gevoel houden dat ik een yoga lerares word op een dag. Het klinkt wat vreemd (en er verschijnt heel toevallig as donderdag een artikel over op mijn blog), maar mocht mijn droom ooit werkelijkheid worden dan zijn dit soort reviews super belangrijk en fijn. Zeker met de overvloed aan opleidingen die er zijn. Thanks!

  • Heb ook al veel lessen gevolgd waar er geen match was met de leerkracht. Dat gebeurt echt wel vaker dan je denkt. Bij yoga is het belangrijk een docent te vinden wiens stijl ook bij jou past. Wat betreft die training, zou ik er gewoon voor gaan hoor Stephanie! Een buikgevoel is er om gevolgd te worden 😉

 • Wow wat zal dit een toffe experience zijn geweest. En yoga is zo fijn. ik doe het geregeld. Heerlijk om even mn hoofd leeg te maken en goed bezig te zijn voor mijn lichaam. Ik denk wel dat ik het zelf gewoon bij Youtube hou, ben al blij dat ik het uberhaupt doe hihi.

  • Hi Lizzie, ja iedereen moet lekker doen waar hij of zij zich goed bij voelt. En ik moet zeggen voor mijn training tot teacher deed ik ook geregeld aan ‘Youtube Yoga’. Ik denk dat ik dat ook ga blijven doen, dat is toch gewoon ook zo makkelijk!

 • Wat gaaf Lara! Dit zou ik nou ook wel eens willen doen. Maar liever niet in India, dat land trekt mij niet zo. Op Bale ben ik voor het eerst in aanmerking gekomen met yoga en ik vond het heerlijk om te doen. Tijdens mijn reis deed ik elke dag wat oefeningen maar eenmaal thuis kwam daar al gauw de klad in. Af en toe ga ik wel eens naar een les maar dat vind ik veel te duur. Ik ben benieuwd of jij nou thuis wel aan de slag bent gegaan met alles wat je geleerd hebt.

  • Dat hoor ik wel vaker Judith, niet iedereen staat te springen om naar India te trekken. En dat begrijp ik ook helemaal. Nu Moet ik wel zeggen dat Rishikesh (dé yoga hoofdstad van de wereld) wel een apart plekje is binnen India, niet te vergelijken met de rest van het land. Maar ik moet eerlijk zijn, een yoga training volgen in Bali lijkt me ook helemaal geweldig 😉
   Ik ga nog 3 maanden door met reizen, maar ik eens thuis zal ik zeker laten weten of ik ermee aan de slag ga gaan!
   Groetjes!

 • Hi lara,
  Leuke review! Toevallig ben ik ook op zoek naar een opleiding. Deze leek me ook goed, maar heb een paar vraagjes. .. wat vond je vd locatie? Was het niet te luidruchtig, te centraal,kon je wel goed slapen?
  ( geluidsoverlast)
  En werd er voldoende tijd besteed aan de yoga filosofie? Dat vind ik nl wel n belangrijk onderdeel maar is lastig om te beoordelen op websites… ik wil nl een goeie basis hebben om les te kunnen geven in de asana maar ook in de filosofie, spiritualiteit.
  Grtz!

  • Hoi May,
   Allereerst sorry voor het late antwoord. Je reactie was me helemaal ontgaan ?
   Heb je ondertussen je training al gekozen? Om toch nog even op je vraag terug te komen. Ja ik was enorm tevreden van mijn opleiding bij Pratham Yoga. 6 dagen per week kregen we anderhalf uur les in filosofie. Daarnaast ook een dagelijkse les anatomy, mantras en meditatie pranayama. Voor mij was het namelijk ook super belangrijk om een authentieke opleiding te vinden waar het niet enkel ging om het ‘perfect’ uitvoeren van een asana.
   Pratham yoga is ondertussen van locatie veranderd, dus over de nieuwe accommodatie kan ik niets vertellen uit eigen ervaring. Het zou wel wat verder van de dorpskern zijn dus ook wat kalmer (niet dat ik daar last an had toen ze nog bij Pyramide zaten.
   Groetjes,
   Lara

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *