Vind de perfecte yoga teacher training

Bespaar meer dan €1.000 met deze tips

Dus je wilt een yoga teacher training volgen? Misschien is het je grote droom om yoga leraar te worden. Of misschien wil je net als ik, een training volgen puur uit interesse? Een kleine zoekopdracht leert je al snel dat er een vrij hoog prijskaartje aan een yoga teacher training kan hangen. Hieronder vind je tips om een training te vinden die bij je past en die binnen je budget ligt. Gebaseerd op wat ik ontdekte tijdens mijn eigen zoektocht naar mijn perfecte 200h yoga teacher training.

yoga teacher training

YTT booking site vs. eigen website

Zoals je booking.com hebt voor hotel reservaties heb je bookyogateachertraining.com voor het vinden van yoga teacher trainings. Deze site verzamelt het aanbod van trainingen van over de hele wereld. Dit is het perfecte startpunt van je zoektocht. Je bekijkt makkelijk het aanbod per land. Zo krijg je snel een idee van de gemiddelde prijzen.

Een volgende stap is eens te kijken naar de website van de school zelf.

Wanneer je na het doorlopen van alle tips een keuze gemaakt hebt, vergelijk dan ook even de prijs op beide sites en ga voor de goedkoopste 😉

Locatie. Locatie. Locatie!

De prijs van een yoga teacher training is erg locatie gevoelig. In India en Nepal vind je zonder twijfel de goedkoopste trainingen. Houd er wel rekening mee dat accommodatie en maaltijden hier vaak ook eenvoudiger zijn.

yoga teacher training - location

Thailand en Indonesië zijn wat duurdere locaties, maar lijken ook wel wat luxueuzer.

Het aanbod in Cambodia, Laos en de Filipijnen is eerder beperkt. Hier moet je al wat geluk hebben om binnen het beperkte aanbod de yoga teacher training die je zoekt ook te vinden.

Je kan al meer dan €1.000 uitsparen door bijvoorbeeld een training in India te volgen (nog geen €800 voor de goedkoopste training) in plaats van in Vietnam ( meer dan €2.000 voor de goedkoopste training).


Booking.com

Ga buiten het hoogseizoen

De meeste yoga teacher trainingen gaan door op exotische vakantiebestemmingen. Met als gevolg dat je vliegtuigtickets vaak erg duur kunnen worden tijden het hoog seizoen. Het weer zal misschien iets minder goed zijn, maar je kan wel snel een paar honderd euro uitsparen.

Voor mij betekent dit de koude Belgische winter in ruilen voor de koudere(?) Noord Indische winter 🙁

Trouwens je zal een 200 uren durende yoga teacher training afronden op minder dan een maand. Veel tijd om te zonnebaden zal er niet overblijven.

Visa on arrival alstublieft!

Als Belg of Nederlander heb je niet voor alle landen een betalend visum nodig. In Indonesië bijvoorbeeld krijg je als Belg bij aankomst een gratis visa on arrival voor 30 dagen. Een Indisch e-visum voor 60 dagen kost dan weer €50, in Nepal betaal je al gauw €25 voor 15 dagen.

Kies voor een bestemming die je een gratis visa on arrival kan aanbieden en spaar al snel €50 per maand uit.

Maaltijden inbegrepen

yoga teacher training - meals

Sommige scholen bieden maaltijden aan als extra optie. Zo kunnen ze hun basis prijs wat lager houden. In de meeste Aziatische landen moet je voor eten zo’n €5-15 per dag rekenen. Bij een 28 dagen durende yoga teacher training, moet je dus tussen de €280 en €420 optellen bij de basis prijs.

Met een training inclusief maaltijden spaar je al snel €420 uit tegenover een training van dezelfde prijsklasse zonder maaltijden.

Accommodatie inbegrepen

Dit is zowat hetzelfde verhaal als bij de maaltijden. Om de basis prijs laag te houden is accommodatie niet altijd inbegrepen. Reken hier ook op zo’n €5-15 per nacht, dus €280-420 voor je hele verblijf.

Als je ervoor kiest om elders te slapen, wees dan erg selectief. Je training zal erg intensief zijn (zo is me verteld tenminste 😉 ), dus vermijd party hostels. Je zal je slaap nodig hebben.

Weet ook dat de meeste trainingen een vrij strak dagelijks schema hanteren. Het is niet uitzonderlijk dat de lessen starten om 5u ‘s ochtends. Dus als je een hostel met ontbijt inbegrepen geboekt hebt, ben je eraan voor de moeite.

Bovendien twijfel ik er ook aan of je kamergenoten het erg leuk gaan vinden als jij elke dag (voor hen nog nacht waarschijnlijk) om 4u opstaat.

Als ik jou was zou ik er toch voor kiezen om voor een school te gaan met inbegrepen accommodatie.

Een yoga teacher training van €1.500 met maaltijden en verblijf is in de meeste gevallen dus goedkoper dan een training van €1.000 waarbij dit niet inbegrepen is.

Een training van €1.150 inclusief maaltijden en verblijf, zoals die ik geboekt heb, is dan weer een droom. Nu nog afwachten of het te goed is om waar te zijn.

Luchthaven transfer inbegrepen

yoga teacher training transfer

Sommige scholen bieden luchthaven transport aan. Dit kan je taxi/bus/trein uitgaven besparen. In sommige gevallen gaat het hier maar om een paar euro. Maar het kan ook snel oplopen tot €25-50 of zelfs nog meer.

Wasdienst

Dit komt niet zo heel vaak voor, en is wat mij betreft ook geen deal maker of breaker. Je kan in de meeste Aziatische landen vrij goedkoop je was laten doen (minder dan een euro per kg). Dus als je per week 1.5 kg was zou laten doen kan je hier op je 4 weken durende training ongeveer €6 mee besparen.

yoga teacher training laundry

Met €6 kan je in België niet zo heel veel aanvangen. Maar in Azië kan je er een hostel nacht mee betalen, souvenirs kopen, misschien zelf een spa behandeling nemen, … En als budget backpacker/ budget yoga teacher in opleiding, helpen alle kleine beetjes 😉

Ga voor gedeeld, niet voor privé

De prijs voor een single kamer is vaak tot een paar honderd euro duurder dan een kamer die je deelt. Meestal deel je een kamer met nog een trainee van hetzelfde geslacht. Gedeelde kamers voor meer dan 2 personen, zijn vrij uitzonderlijk.

Uitstapjes!

Sommige scholen organiseren leuke activiteiten op je vrije dag (meestal is dit zondag). In Rishikesh is dit vaak raften, een kookles volgen, kamperen, een bezoekje aan de Beatles ashram, … Allemaal een beetje afhankelijk van het seizoen natuurlijk. Sommige scholen bieden zelfs massages of andere spabehandelingen aan. Activiteiten als deze kosten je al snel €30-50 of meer zelfs.

yoga teacher training rafting

Tel deze €50 op bij de €50 voor je visum, de paar honderd euro doordat je in het laagseizoen gaat, de €280 voor de inbegrepen maaltijden, en de €280 voor het inbegrepen bed, voeg daar de €25 voor de luchthaven transfer bij en de €5 voor je vuile was en we zijn nog niet eens klaar met de lijst!

Yoga Alliance certificaat

Let er zeker op dat je bij afronding van je yoga teacher training training een Yoga Alliance certificaat krijgt. Zo ben je er net iets zekerder van dat de school een kwalitatieve opleiding aanbiedt. Je wilt immers toch waar voor je geld, of niet?? Bovendien kan dit internationaal erkende certificaat er ook voor zorgen dat je makkelijker werkt vind na het afronden van je training.

Yoga kit inbegrepen

yoga teacher training mat

Bij sommige scholen zit een yoga kit met je boek(en), een notitieschrift, een yoga mat, een neti pot, … inbegrepen in de prijs. Bekijk dit dus zeker even op voorhand want ook dit kan een euro of tien misschien twintig schelen.

Ook leuk om je eigen nieuw en proper matje te hebben zonder dat je het van thuis uit moest meesleuren.

Maak een lijstje

Op dit punt in je zoektocht zou je een short list moeten kunnen maken met maximaal 10 scholen. Vergelijk alle scholen op bovenstaande punten en order ze volgens prijs en voorkeur.

Lees alle reviews die je kan vinden

Lang leve social media!! Gebruik alle beschikbare bronnen: Facebook, Tripadvisor, Instagram, Youtube, Google reviews, bookyogateachertraining.com, …

Je investeert nogal wat geld en kostbare vakantiedagen in je training, dus doe wat extra moeite om er zeker van te zijn dat je ook zal krijgen wat je verwacht.

Ik stuurde zelfs berichtjes naar mensen die een review schreven over hun ervaring bij een van de 3 scholen op mijn shortlist.

Word lid van yoga facebook groepen

Ook leuk is het lid worden van een aantal gerelateerde facebook groepen. Voor mij waren dit: ‘yoga teacher training prep – let’s get ready together’, ‘Yoga Teacher Training (TTC) Advice’, ‘Rishikesh Yogis Community’ en ‘Rishikesh Community’.

Deze groepen staan boordevol met nuttige info. Gebruik de zoekfunctie om te achterhalen of de vragen waar jij mee zit al eerder gesteld zijn. De kans is vrij groot dat dit het geval is 😉

Email je top 3

Stuur je top 3 scholen een email met daarin alle vragen die je nog hebt. In deze pre yoga teacher training vragenlijst vind je inspiratie. De manier waarop en de tijd waarin ze je beantwoorden is een goede indicatie van met wat voor school je te maken hebt.

Wees eerlijk met jezelf

De perfecte school voor mij is dat niet noodzakelijk ook voor jou. Dus wees eerlijk met jezelf over wat je precies wil en wat belangrijk is voor jou. Ik wil een authentieke, en budget vriendelijke ervaring, dus koos ik voor een training in een ashram in Rishikesh, de yoga hoofdstad van de wereld. Dit betekent ook geen vlees, geen strand, geen alcohol en geen feestjes. Jij wil misschien graag tussendoor eens gaan zwemmen, of een dutje doen op het strand? Misschien wil jij je zaterdagavond graag al feestend doorbrengen om dan zondag uit te slapen? Dan is Thailand, Indonesië of de Filipijnen misschien een betere keuze.


Booking.com

Ook interessant:

Yoga teacher training vergelijking Azië*

tabel YTT vergelijking

*Dit lijstje heeft een louter illustratief doel en is gebaseerd op bookyogateachertraining, niet op mijn eigen ervaringen. Prijzen kunnen variëren.

Conclusie

Met deze tips zou je toch al een eind op weg moeten kunnen. Heb je uitgerekend hoeveel jij kan besparen op je yoga teacher training??

Volg @herbackpackbliss op Instagram om er achter te komen of al mijn voorbereidingen geholpen hebben de juiste keuze te maken.

Lara
Budget backpacker | Gelegenheids-Solo-Reiziger | Azië Lover |Newbie Blogger

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *