Wat je kan verwachten van een winter yoga teacher training in India

Dus je vraagt je af hoe een winter yoga teacher training in India eruit ziet? Zelf deed ik mijn eerste 200h yoga teacher training van midden januari tot midden februari in Rishikesh, India. En nu deel ik deze ervaring graag, zodat je exact weet wat te verwachten van jouw winter yoga teacher training in India. Hieronder vind je de gedetailleerde planning. 

Pin voor later…

07U00 – 008U00 PRANAYAMA

Door het barre winter weer wordt het standaard schema wat aangepast. Zo kan de ergste koude wat vermeden worden. Je moet dus niet om 5u opstaan 😀 , de eerste les van de dag begint pas om 7u, wat betekent dat je lekker kan uitslapen.
Nu verwacht ook geen wonderen, ook om 7u is het nog koud en donker buiten (en binnen).

winter yoga teacher training india - Pranayama

Laatste pranayama les in februari – Extra dekens waren gelukkig niet meer nodig en voor de foto had ik zelfs mijn jas uitgetrokken!

In januari trokken we al onze kleren over elkaar aan en namen een extra deken mee om deze les door te komen. Ik kan je zeggen dat op deze koude ochtenden we niet erg gelukkig waren met onze keuze een winter yoga teacher training in India te volgen.

yoga teacher training india - cleansing

Elke zaterdag was ‘cleansing Saturday’ in deze winter yoga teacher training in IndiaBooking.com

08U30 -10U00 HATHA ASANA

De meeste studenten hielden een pull aan tijdens de ochtend hatha asana less. Enkele waren in staat de les te volgen met enkel een t-shirt aan. Ikzelf startte de les met 2 broeken , een pull en een jas, en twee paar kousen. Geleidelijk aan deed ik laagje per laagje uit.

winter yoga teacher training india - hatha asana

10U00 – ONTBIJT

Waarschijnlijk zal je net als ik de minuten tot het 10u is aftellen. Eindelijk tijd voor dat heerlijke ontbijt!! Meeste scholen bieden een westers ontbijt aan de bestaat uit fruit, havermout en toast.

11U30 – 12U30 FILOSOFIE

Had ik al gezegd dat er geen centrale verwarming is in India? De gebouwen zijn zo gemaakt dat ze de koele lucht binnenhouden tijdens de warme zomer maanden. Dit heeft tot resultaat dat het rond het middaguur tijdens de winter binnen vaak kouder is dan buiten. Daarom vond onze filosofie les plaats in de binnentuin van de ashram.

winter yoga teacher training india - philosophy

Ondanks de mooie blauwe lucht, dragen we toch mutsen, sjaals en jassen …

13U00 – LUNCH

Tijd voor een gezonde yogic lunch. Ik ga hier niet verder in op het yogic dieet, maar wel kan ik zeggen dat het gebrek aan look en ajuin voor de sommigen onder ons een uitdaging was. Naast de voor de hand liggende geen alcohol en geen vlees regel natuurlijk.

Dit is het warmste moment van de dag. Wat betekend dat het ook het beste moment is om een douche te nemen. Maar verwacht nu ook weer niet dat het warm is in je badkamer. Je zal er genoegen mee moeten nemen dat het al iets warmer is dan dat het ‘s ochtends of ‘s avonds is.

De koude badkamer was voor mij persoonlijk de grootste uitdaging tijdens mijn winter yoga teacher training in India. Hier zeg ik onmiddellijk bij dat ik thuis gewend ben koud te douchen. Dus bedenk hier even hoe belangrijk een lekkere warme douche in een warme badkamer voor jou is!

14U45 – 15U45 ANATOMIE

Anatomie is de eerste les van de namiddag. Omdat we hiervoor een projectie scherm nodig hadden, was er geen andere optie dan deze les door te laten gaan in de koude ondergrondse yoga hal. We hebben geen enkele keer yoga gedaan in deze hal vanwege de koude. Ik stel me wel voor dat het in de zomer een lekker koele plek is om te oefenen. winter yoga teacher training india - anatomy

16U00 – 17U30 ASHTANGA ASANA

De eerste week van onder winter yoga teacher training in India vond deze les plaats in dezelfde hal waar we ‘s ochtends pranayama les kregen. Maar al snel kregen we door dat het buiten warmer was dan in die koude hal. In het begin hielden we onze pulls en jassen nog aan maar naar het einde van de training toe, was het mogelijk om deze uit te trekken.

winter yoga training india - ashtanga asana

Deze foto werd genomen tijdens de laatste week van onze winter yoga teacher training in India (midden februari), toen we zelf les mochten geven.

18UOO – 19U00  MEDITATIE

Omdat het voor 18u al weer donker werd kon ik nooit een foto nemen van de meditatieles. Maar ik kan je zo ook wel vertellen dat het erg koud was op dit uur in de ondergrondse yoga hal. Ingepakt in alle laagjes die we ter onzer beschikking hadden, en in een extra deken gewikkeld trachtten we te mediteren. Zelf vroeg ik me op dit moment vaak af waarom ik nu weer voor een winter yoga teacher training in India gekozen had! :p

19U00 – HET AVOND ETEN

Na een gezellige yogic avondmaaltijd met de hele klas heb je nu de hele avond voor jezelf. Sommige van de studenten gebruikten deze tijd om in de omgeving op zoek te gaan naar ‘verboden’ etenswaar. Anderen studeerden in hun kamer, lazen een boek of keken wat Netflix. Ik ga er niet verder op in hoe ik mijn avonden doorbracht, ik kan wel zeggen dat ik misschien wat meer had moeten studeren. Thanks Netflix :p

ZONDAG

Op zondag vindt er gewoonlijk een uitje plaats. De eerste week maakten we een stevige wandeling van 20km naar een mooie waterval.Yoga teacher training india - hike De laatste zondag, toenhet weer al wat beter werd, gingen we raften. We dezen de korte versie, wat ongeveer een 45 minuten duurde. Net lang genoeg, want vergis je niet, het was nog steeds aan de frisse kant. Het water van de Ganges is trouwens het hele jaar door ijskoud.

yoga teacher training india - rafting

CONCLUSIE

De meeste van mijn klasgenootjes en ikzelf zijn verschrikkelijk verkouden geweest gedurende de eerste weken van de training. Allemaal zijn we er op uit getrokken om warme kleren te gaan kopen.

Wanneer je de weervoorspellingen leest denk je niet dat het allemaal wel zal meevallen. 20°C lijkt toch wel een redelijke temperatuur, niet? Wel in realiteit is het slechts een uurtje rond de middag 20°C, en dan nog enkel in de zon en uit de wind. Al snel koelt het weer af tot een graad op 9°C, buiten èn binnen.

Een winter yoga teacher training in India is zeker mogelijk. Maar neem veel warme kleren met je mee. Ikzelf had 2 sweaters, een body warmer en een jas mee. Niet voldoende, want elke dag droeg ik ze allemaal in laagjes over elkaar. Ik kon dus nooit eens afwisselen, en het werd heel erg problematisch wanneer ik de was moest doen.

Dus neem meer dan voldoende mee en geef waat je niet wil meenemen naar je volgende bestemming weg aan een local die wel wat extra warme kleren kan gebruiken.

Zou ik een winter yoga teacher training in India aanraden?

NEE! Nu ik het zelf ervaren heb, raad ik niemand een en winter yoga teacher training in India (Nov-Jan) aan. Het is gewoonweg te koud, buiten en binnen.

Ik ben wel blij dat ik de training gedaan heb vanwege de geweldige mensen die ik heb leren kennen! 😀

yoga teacher training group

Meet my amazing Indian winter yoga teacher training possy

Midden februari tot midden maart deed ik een 2de 200 uren yoga teacher training. Dit is volgens mij de beste periode op een training te volgen. Het weer is dan perfect! Je zal het zeker niet meer te koude hebben, maar het is nog niet zo warm dat je met je zweet pollekes van je yogamatje afglijdt :p

Ook los van het weer was deze 2de training by Pratham Yoga waarschijnlijk een van de beste yoga teacher trainingen die je in Rishikesh zal vinden.


Booking.com

Ook interessant:

Lara Her Backpack Bliss

6 Responses to “Wat je kan verwachten van een winter yoga teacher training in India

 • Ooh wat een leuke blog heb je! Ik zit er zelf aan te denken om binnenkort op reis te gaan en te starten met een yoga teacher training! Super gaaf om te lezen dat jij dit ook gedaan hebt. Ik vind het wel heel erg spannend, maar heb er zoveel zin in. Zeker na jou berichten ben ik nog meer geïnspireerd! 😀

  • Hoi Jessica, dat klinkt als een heel spannend avontuur waar je aan gaat beginnen. Waar ga je je yoga teacher training volgen?
   Heel veel plezier alvast, en als je nog met vragen zit, stuur je maar een berichtje!

 • Hoi Lara, bedankt voor je reactie! Ik zit zo ontzettend te twijfelen waar ik de training wil doen. Er zijn zoveel opties! India, Nepal, Bali, Thailand… Ik kan gewoon niet kiezen 😛 Maar ik had wel een paar vraagjes, misschien dat jij me wat advies zou kunnen geven.
  Wat ik me af vroeg, zijn deze trainingen ook voor mensen die nog niet heel erg gevorderd zijn goed te doen? Zijn ze erg intensief? En is India een fijn land, ook qua veiligheid? Zou je het aanraden?
  Ik hoor graag van je!

  • Hallo weer ?

   Ja dat snap ik, de keuze is enorm!

   Zoals je van de blog wel geleerd hebt ben ik een enorme voorstander van een yoga opleiding te volgen in India. Dichter bij de oorsprong van yoga dan dat kan je immmers niet komen. Voordeel is dat er een enorm aanbod is en dat de prijzen zijn laag. Weet wel dat je vaak in een erg basic accommodatie terecht komt. Maar om eerlijk te zijn, veel maakt dat niet uit, want je brengt het merendeel van de dagen toch door in de yoga shala. Extra bonus, Noord Indisch eten is heerlijk!

   Zelf heb ik nog geen training in Zuid-Oost Azië gedaan. Maar zie wel dat deze trainingen vaker wat luxueuzer zijn (en ook wat prijziger). Wat ik van vrienden gemerkt heb is dat de theoretische lessen vaak heel erg goed zijn. Er wordt leg gegeven door ‘westerlingen’ dus de lessen zijn dus ook zo ongeveer hoe we ze gewend zijn. Geloof me de Indische manier van lesgeven kan je niet vergelijken met hoe we het gewoon zijn – hallo chaos.

   En neen je hoeft helemaal niet gevorderd te zijn. Er gaan sowieso anderen zijn die ‘beter’ zijn dan jou en vaak ook mensen die amper of zelfs nooit eerder yoga gedaan hebben. Dit raad ik natuurlijk niet aan, als ik jou was zou ik je lichaam wat proberen. Van niets, naar 3 u yoga per dag, is een heel erg goede manier om blessures op te lopen!

   Over veiligheid… Ik heb samen met mijn broer door India gereisd enkele jaren geleden. En heb me steeds veilig gevoeld. Nu val ik door mijn tintje minder op. Als blanke vrouw kan het zijn dat je wel wat meer ongewenste aandacht krijgt. Nu als je op YTT bent, dan spendeer je 99,5% van je tijd in je school. En als je voor een training in Rishikesh zou kiezen dan kan ik wel makkelijk zeggen dat je daar even veilig bent als thuis.

   Liefs,
   Lara
   https://www.herbackpackbliss.com/wp-admin/edit-comments.php#comments-form

 • Hey!
  Bedankt dat je de tijd nam voor het reageren 🙂 Klinkt helemaal goed. Geeft me gelijk wat meer vertrouwen om de keuzes de gaan maken. Ben heel erg benieuwd hoe het allemaal gaat lopen. Ik ga maar is even wat mailtjes de deur uit sturen naar een aantal scholen.
  Dankjewel!
  Liefs

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *